reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI propaguje těžbu na svém herním notebooku

10.3.2021, Jan Vítek, aktualita
MSI propaguje těžbu na svém herním notebooku
Společnost MSI na svém blogu zveřejnila článek, který zkoumá možnosti těžby kryptoměn na jejím notebooku GE76 Raider s grafikou RTX 3080. Jde dnes přitom o velice citlivé téma i poté co něco podobného předvedl ZOTAC.
AIB výrobce karet ZOTAC nedávno prezentoval své herní karty jako náčiní pro těžbu kryptoměn, za což si vysloužil ostrou kritiku a firma pak svůj příspěvek raději smazala. MSI na to jde trošku jinak, i když je zřejmé, že se také svým článkem na blogu šťourá ve vosím hnízdě.
 
 
My dobře víme, že moderní herní notebooky se dnes používají pro těžbu i na velkých farmách, což je bezprecedentní případ, nicméně MSI ve svém testu nic takového nepropaguje. Zkoumá spíše možnosti těžby z hlediska běžného uživatele, který si daný notebook zakoupí především pro vlastní potřebu a to je zásadní rozdíl mezi tímto případem a tím, co zveřejnila firma ZOTAC. 
 
 
MSI využilo konkrétně notebook GE76 Raider vybavený grafickou kartou GeForce RTX 3080 (Max-P) a procesorem Core i9-10980HK, přičemž obě tyto komponenty byly zapojeny do těžby prostřednictvím platformy NiceHash pomocí algoritmu DaggerHashimoto. MSI si pochopitelně vybralo výkonný hardware i s ohledem na verzi GPU, které má strop až na 155 W. Další podrobnosti o testu a především jeho nastavení se ale nedozvíme.
 
Máme tu ale tabulku s výsledkem 52,8 MH/s, který se téměř vyrovná výkonu desktopové GeForce RTX 3070. Zhruba po měsíci by měl následovat další článek, v němž nám MSI prozradí, zda byla takováto těžba na notebooku výdělečná. Mezitím si prý můžeme sami pořídit svůj herní notebook, zvýšit si s jeho pomocí "pasivní příjem a zároveň si užívat her". Opravdu zároveň to asi půjde těžko, ale je jasné, jak to autor myslel. 


reklama