Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI umožní přetaktování Ryzenu 7 5800X3D na MEG X570

25.4.2022, Jan Vítek, aktualita
MSI umožní přetaktování Ryzenu 7 5800X3D na MEG X570
Výrobci základních desek se obyčejně nesnaží do puntíku plnit požadavky společností AMD a Intel a spíše se s nimi přetahují. Nyní to ukazuje také společnost MSI, která dá svým zákazníkům možnost taktovat Ryzen 7 5800X3D.
Před několika měsíci jsme řešili podporu instrukcí AVX-512 na procesorech Intel Alder Lake-S, v jejichž případě se také výrobci desek vzpírali přání Intelu a umožňovali tyto instrukce zapnout. Zlom nastal v době, kdy měly nastoupit procesory vybavené pouze jádry P, v jejichž případě by se daly AVX-512 zapnout bez penalizace v podobě nutnosti deaktivovat slabší jádra S. Intel proto přišel s novým mikrokódem, který to znemožňoval. A když už to vypadalo, že se opět objeví cestička okolo, dozvěděli jsme se o tom, že Intel odstřihne AVX-512 přímo v samotném křemíku a bylo po ptákách. 
 
 
V případě procesoru Ryzen 7 5800X3D jde o přetaktování, které AMD neumožňuje proto, že technologie s V-Cache ještě není řádně vyzkoušená a do procesoru není právě kvůli dodatečné paměti na čipu v "druhém patře" povoleno pouštět vyšší než bezpečné napětí 1,35 V. Proto se AMD rovnou rozhodlo i shora uzamknout násobič, a tak zbývá jediná možnost, na niž asi nedosáhne, a to změna základního taktu BCLK. Ten společně s násobičem určuje výsledný takt procesoru, ale i různých sběrnic, které se s příliš vysokým BCLK stávají nestabilními. 
 
Deska navíc musí umožnit nastavení BCLK, což bude platit pro modely MEG X570 GODLIKE, ACE či UNIFY od společnosti MSI, čili hi-end modely, které dostávají BIOS s AGESA 1.2.0.7. Od desky se totiž žádá externí generátor taktu pro BCLK a ten levné modely jednoduše nemají. 
 
Jde tu tak v podstatě o to samé jako v případě taktování uzamknutých procesorů Alder Lake-S, jejichž násobiče jsou ovšem uživatelům nepřístupné proto, aby si Intel ochránil prodeje dražších procesorů. I v tomto případě ale potřebujeme některou z lepších desek, které mají externí generátor taktu a nabízí funkci jako Unlock BCLK OC v případě desky ASUS ROG Maximus Z690 Apex. V tomto případě to však nemá smysl, neboť jde zpravidla o velice drahé desky, na nichž bychom měli taktovat levné procesory ve stylu "nechci slevu zadarmo". 
 
Pokud jde o procesor Ryzen 7 5800X3D na deskách MEG X570 GODLIKE, ACE či UNIFY, je to už trošku jiné. Jednak nelze mluvit o levném procesoru, který je navíc v celkové nabídce x86 modelů zatím unikátní díky své cache a jde o model určený zvláště pro herní sestavy. Desku MSI MEG X570 UNIFY také můžeme sehnat už za cca 8500 Kč, čili tu rozhodně nejde o nesmyslnou kombinaci CPU za 5 tisíc a třikrát dražší desky. 
 
 
A co můžeme očekávat? S BCLK na 107 MHz to je až 4,87 GHz a v testu Cinebench R23 pak o 7,5 % a 4,9 % vyšší výkon v jednovláknovém a celkovém zatížení. 
 
Zdroj: Wccftech