reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI uvádí desky MAX se 256Mb ROM a AMD B450 pro Ryzen 3000

18.7.2019, Jan Vítek, aktualita
MSI uvádí desky MAX se 256Mb ROM a AMD B450 pro Ryzen 3000
Označení MAX nesou čtyři nové desky od firmy MSI, která využila čipovou sadu AMD B450, aby nabídla už rovnou zaručenou podporu procesorů Ryzen 3000. K tomu se pak bude hodit 256Mb SPI flash ROM pro BIOS. 
Základní desky AMD s paticí AM4 už podporují tolik procesorů, že na to čipy SPI flash ROM pro uložení BIOSu přestávají stačit. I proto přináší společnost MSI na trh nové desky s přízviskem MAX, které namísto 128Mbit (16MB) paměti pro BIOS nesou dvojnásobných 256 Mbit (32 MB). MSI si tím v podstatě samo ušetří práci, protože už nebude muset odlehčovat své verze BIOSů, aby do paměťových čipů mohlo nacpat moderní verze AGESA mikrokódů. 
 
 
Je jasné, že to automaticky znamená zvýšení nákladů na výrobu desky, ovšem to snad nebude tak hrozné. Kvůli zachování kompatibility s předchozími řadami procesorů a APU je to nutnost, tedy pokud MSI a ostatní výrobci nechtějí zároveň ustoupit od toho, aby nabízeli BIOSy z bohatou výbavou a grafickým rozhraním, jako je právě i ClickBIOS 5 UEFI. 
 
 
Samotná společnost MSI vyřešila problém s nedostatečnou kapacitou paměti pro BIOS dvěma způsoby. Jednak tu máme čtyři nové desky se 32MB flash ROM a pro starší desky s poloviční pamětí, aby bylo možné uložit AGESA 1.0.0.3ab a další verze mikrokódu, byl ClickBIOS 5 nahrazen verzí GSE-lite, která byla osekána o vše, co není opravdu potřeba. 
 
 
Ve skutečnosti bychom ale neměli mluvit o opravdu nových deskách, jako spíše o nových revizích už známých desek. MSI je však neodlišuje od starých pouze novým číselným označením hardwarové revize (např. 1.0 a 1.1). Do názvu propašovalo označení MAX, což možná vzhledem k pokračujícím problémům Boeingu není ta nejšťastnější volba, ale zde jde především o to, že nové verze desek budou na trhu jasně odlišeny od starých.  
 
 
Tyto desky tak budou už zaručeně podporovat procesory Ryzen 3000 a kupující se nebude muset starat o to, zda náhodou nepořizuje ještě desku ze starých zásob, na které nový procesor bez aktualizace BIOSu nerozběhne, což může být problém zařídit. Současně tyto desky podporují i stará APU Bristol Ridge a je ostatně zajímavé a unikátní, že můžeme do takovýchto desek nainstalovat slabé 28nm čipy, jimž dávno odzvonilo, ale i 16jádrový nejmodernější procesor, tedy až přijde na trh. 
 
Konkrétně tu tak máme desky B450 Tomahawk MAX, B450M Mortar MAX, B450-A PRO MAX a B450M PRO-VDH MAX. Od starých verzí by se měly lišit z hlediska výbavy pouze a jen pamětí pro BIOS a očekává se, že ceny se nezmění a pokud ano, tak jen minimálně. 
 


reklama