reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Muska si lze na Twitteru předplatit za 4 USD měsíčně, vydělává tak 100 tisíc

4.5.2023, Milan Šurkala, aktualita
Muska si lze na Twitteru předplatit za 4 USD měsíčně, vydělává tak 100 tisíc
Elon Musk se nedávno rozhodl propagovat možnost předplatných na Twitteru. Svému oblíbenému tvůrci můžete měsíčně přispívat výměnou za bonusový obsah. Sám Musk si takto přijde asi na 100 tisíc USD měsíčně.
Pod Elonem Muskem se Twitter postupně mění. Systém předplatného Super Follows se nyní přeměnil na Subscriptions. Původní funkce byla zavedena už v únoru 2021. Jednoduše řečeno, svému oblíbenému tvůrci můžete měsíčně přispívat částkou výměnou za to, že budete mít přístup k bonusovému obsahu. To mohou být např. tweety jen pro předplatitele, videa, možnost pokládat dotazy a podobně. Musk tuto funkci propagoval sám tím, že ukázal způsob, jak monetizaci zapnout a mimo jiné tím ukázal i svůj počet předplatitelů. V jeho případě stojí předplatné 4 USD měsíčně.
 
Elon Musk Twitter
autor: Daniel Oberhaus, CC BY-SA 2.0, přes Flickr (přidáno logo)
 
Na Twitteru ukázal, že stačí jen kliknout na Monetizaci v nastavení účtu na této sociální síti. Ona sám tím také zveřejnil, že má 24,7 tisíce předplatitelů, což při dané ceně předplatného činí zhruba 99 tisíc USD měsíčně, resp. téměř 1,2 mil. USD ročně. Po započtení provizí pro jiné platformy se můžeme odhadem bavit asi o 80 tisících za měsíc, resp. cca 1 mil. USD za rok. Musk na tom nijak zvlášť nezbohatne, jeho jmění je totiž cca 175 mld. USD (ročně mu to zvedne jmění o 0,0006 %). Každopádně je možné, že někteří tvůrci uvidí taková čísla a s vidinou velkých zisků zkusí monetizaci zapnout. V případě Muska si ho předplácí 0,018 % jeho sledujících, což není nějak vysoké číslo. Jinak řečeno, z každých 5500 sledujících má jednoho předplatitele.
 
 
Twitter si z předplatného prvních 12 měsíců nic nebere, pouze výplatu sníží o provize různým platformám. V případě iOSu a Androidu tak uživatel dostane 70 % příspěvku, 30 % pak jde dle Muska Applu nebo Googlu. Po prvním roce by to mělo spadnout na 15 % pro tyto platformy a uživatel tak dostane větší část. Zde je ale trochu nepřesnost, protože Apple skutečně po roce předplatného sníží svou provizi z 30 na 15 %, nicméně Google už jí má od začátku na 15% hodnotě (tuto změnu na 15 % i v prvním roce provedl koncem roku 2021). Vypadá to tak spíše, že uživatel Androidu v prvním roce dostane 70 %, Google 15 % a 15 % si ponechá Twitter. Připomeňme, že Musk je jedním z častých kritiků vysokých provizí pro platformy. Vraťme se ale zpět. Po prvním roce sice Twitter bude odvádět 15 % mobilním platformám, nicméně pak si už začne přihazovat nějakou menší provizi pro sebe. Víme tedy akorát to, že se uživatel dostane někam mezi 70 a 85 %. V případě webu by měl uživatel dostávat cca 92 %, přičemž to záleží na zpracovateli platby.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama