reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Muž odsouzen za těžbu kryptoměn na vědeckém superpočítači

21.9.2020, Milan Šurkala, aktualita
Muž odsouzen za těžbu kryptoměn na vědeckém superpočítači
34letý Australan si chtěl přivydělat těžbou kryptoměn, nezvolil k tomu ale tu nejšťastnější metodu. Místo svého hardwaru použil výpočetní techniku určenou pro vědecké účely, což mu vyneslo 15měsíční trest.
Těžba kryptoměn může být zisková, čehož jsou si vědomi zejména hackeři. Ti těží na počítači jiných (ať už skripty na webových stránkách nebo např. instalací malwaru přímo na počítač), takže mají zisky, ale nenesou žádné náklady. 34letý Australan si toho byl dobře vědom, ale nic nehackoval, jen využil počítačů, ke kterým legálně získal přístup. V lednu 2018 se dostal k vědeckým superpočítačům spadajícím pod Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO). Zde měl provádět vědecký výzkum, nicméně to zdaleka nebyla jediná činnost, který spouštěl na těchto výkonných strojích. Rozhodl se tu spustit skripty pro těžbu kryptoměn a celkově si měl přijít na kryptoměny za zhruba 9400 australských dolarů (156 tisíc Kč).
 
Kryptoměny
 
Na to se pochopitelně přišlo a už v březnu 2018 byl australskou policií (Australian Federal Police - AFP) prohledán jeho byt a byla mu zabavena různá zařízení jako notebook, mobilní telefon a další. Na konci února 2020 byl byl shledán vinným a koncem minulého týdne byl odsouzen k 15měsíčnímu trestu. V tomto případě nicméně nepůjde přímo do vězení, ale bude pod dohledem kurátora a bude si muset odsloužit 300 hodin veřejně prospěšných prací.
 
Zajímavé na tom je, že škoda vzniklá těžbou kryptoměn se odhaduje na nejméně 76 tisíc AUD (1,27 mil. Kč). Počítače totiž měly dle AFP pracovat na vědeckých výpočtech důležitých pro australský národ, jako jsou medicínské výzkumy nebo projekty pro ochranu životního prostředí a výzkum klimatických změn. Považováno je to rovněž za zneužití daní australských daňových poplatníků k vlastnímu prospěchu.
 
Zdroj: zdnet.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama