reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Může AVG prodávat historii našich prohlížečů?

18.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Může AVG prodávat historii našich prohlížečů?
Společnost AVG je známým výrobcem antivirů, jejíž řešení pomáhá dle informací z firemních stránek chránit počítače 200 milionů aktivních uživatelů. Nyní se ale řeší ustanovení ze smlouvy, dle nějž prý AVG může prodávat historii prohlížečů třetím stranám.
Zprávu přinesl server Computing, jehož redaktor zkoumal ustanovení řešící soukromí a osobní data uživatelů AVG. Řada z nich spoléhá na volně dostupnou verzi antiviru AVG, který je jinak velice oblíbený a pravidělně získává i pozitivní hodnocení v různých testech a recenzích. Nová ustanovení mají vstoupit v platnost 15. října a dle zdroje umožní "sběr a prodej osobních informací vztahujících se k historii prohlížečů, vyhledávání, pozice (GPS) a metadat". Dříve se přitom psalo jen o sběru dat týkajících se aplikací a stránek AVG a také škodlivého softwaru, který antivir na počítači najde.





Computing má problém konkrétně s částí ustanovení "What do you collect that cannot identify me?". Píše se tam o sběru dat, která jsou ale označena za non-personal, čili neosobní, která nás nemohou identifikovat. Taková data bude moci prodávat třetím stranám, a to včetně:
  • reklamního ID spojeného s našim zařízením
  • historie prohlížeče včetně vyhledávání a metadat
  • informací i poskytovateli internetového připojení
  • informací o dalších nainstalovaných aplikací a způsobu jejich využití




AVG se také zavazuje k tomu, že data z prohlížeče, která by nás mohla identifikovat, se ven nedostanou. V jiné části ustanovení ale AVG píše, že bude sdílet i "jistá osobní data", a to se svými sesterskými společnostmi, provozovateli vyhledávacích služeb a vybranými distributory a jinými partnery. Alexander Hanff tyto podmínky považuje za naprosto nepřijatelné, neboť mají platit pro software, jenž má v systému rozsáhlá práva, neboť jeho starostí je ochrana před malwarem. A je tu otázka, zda jsou nová ustanovení vůbec v souladu s novou legislativou EU o ochraně osobních údajů jako GDPR (General Data Protection Regulation).

Společnost AVG se již k této věci stačila vyjádřit na svém blogu, kde zveřejnila jakýsi návod, jak máme rozumět novým ustanovením o osobních údajích a bezpečnosti. Zveřejnila je prý s měsíčním předstihem proto, aby získala zpětnou vazbu od uživatelů a uvedla, že ti si budou moci vybrat, zda budou či nebudou chtít sdílet svá data, a to anonymně. Tato možnost bude nabízena také u některých volně využitelných produktů AVG, ale to může znamenat, že u jiných může být sdílení dat povinné. AVG nakonec sděluje, že neprodává a ani nikomu nebude prodávat jakákoliv osobní data, jež se budou vztahovat přímo k naší osobě.

Zdroj: Computing
reklama