reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
22.6.2021, Jan Vítek, aktualita
Na otázku vznesenou v titulku pochopitelně neexistuje jasná odpověď, neboť na to je tu příliš mnoho proměnných kvůli různému dostupnému hardwaru, různým cenám i preferencím zákazníků. Co na to ale test serveru Techspot?
tik-tak (111) | 23.6.202120:01
Je to jednoduché a fyzika nepustí­/pokial sa neobjaví nejaký zázračný druh chladenia tak PC určite vyhráva.
Noťas s vodníkom ? Napíšte Derbau3rovi možno sa do niečoho takého pustí ..... :­-­)
Pc sa dá upgradovať , rozširovať meniť komponenty. Skúsil už niekto vymeniť GK v noťasi ?
Chladenie , vetráčiky , monitor , klávesnicu ap. Potom naozaj je ten NTB na nič keď si nakúpim doplnky na neho aby som si zahral .....
PC na zábavu NTB na prácu.
Keby ste vedeli koľko ľudí ešte beží na C2D či C2Q , Phenome ap. .....Ide to biedne ale na update neni sú evráče ....
Nie len špička hráčov a nejaká tá herná komunita , ale kopa ľudstva čo si zahraje občas pre zábavu na i3­/i5 a 1060­/1080 či 480­/580. Ano chceli by niečo lepšie , ale na to jednoducho nie je tak to zháňajú po bazároch za menšie ceny. Kto respt. koľko % si dovolí 3800­/6600 ?
Odpovědět0  0
Nichts.cz (2) | 23.6.20218:32
Koupil jsem Lenovo legion 5 pro a jsem s nim velmi spokojeny.
Mam ho jako pracovni na Solidworks a herni na CS Go a LoL. Nejsou to uplne narocny hry, ale co se tyce hrani mi absolutne vyhovuje. Muzu si ho vzit na zahradu do postele, ma cca 2,6kg a 300w zdroj. Vymenil jsem ho za zelevizi a desktop, jelik nemam nejvetsi byt a spokojenost. Na hrani AAA her by sel sice pouzit, ale nejspis jen se sluchatky, aby vas nerusily ty vetraky. Jinak za 33k bez dane je si myslim s desktopem nesrovnatelne. Jen ten display by stal tak 10k pokud bych ho kupoval zvlast.
Odpovědět0  1
honza1616 (3625) | 23.6.20218:02
Většina těch co chtějí novy HW a nadavaji na současné ceny a je pro ne urcen tento článek k zamyšlení nad zakoupením NTB, ma v počítači většinou grafiky typu GTX1000 nebo i starší, nedavno zde kdosi psal ze ma gtx680,
Myslím si ze ten kdo vydrzel do teď na generaci Pascal, to uz ten 1 rok vydrží bez problému, tim spíše pokud jde o člověka vlastnící ještě generaci Kepler a Fermi
V nejhorsim případě, pokud je někdo ochotny jeste v dnešní době provozovat generaci Fermi­/Kepler tak může uvažovat nad nákupem něčeho z bazaru,
Nechci zde delat reklamu, ale na Aukru jsou k dostání pouzite GTX1000 za ­"pár­" tisíc, ted tam je dokonce i RTX 3080ti za 45tis. Což je na dnešní poměr velice zajímavá cena

Třeba karta kterou mam i já gtx1080 Asus, se tam prodava za 10000kč, to je polovina z tehdejší kupní ceny, to je uz normální bazarové cena
A RTX2070 super za 17000, pokud je v zánovní stavu tak je to uz taky přijatelná cena

Jinak když ted na to koukám, tak tam nastala takova komická situace
RTX 3080ti za 45tis
A hned pod tím ­(seřazeno podle ceny­) RTX3080 za 85tis
Odpovědět0  2
wrah666 (6205) | 23.6.20219:19
"Myslím si ze ten kdo vydrzel do teď na generaci Pascal, to uz ten 1 rok vydrží bez problému­" Myslíš, že se za rok dnešní situace razantně změní?
A­) Zájem o produkci křemíku roste mnohemrychleji naž kapacita výroby a minimálně u top procesů se to nemůže změnit.
B­) Těžaři těch karet sice kupují hodně, ale to je jen o poměru ceny­/výkonu, že se jim to vyplatí. Hráčů, co by koupili, čeká v záloze xy milionů.
C­) Počítáš se stárnutím současných karet? Například nesmírně hojné gtx1060 bude mít za rok ­(s nadsázkou­) problém spustit word a excel. Což vyžene zájem o nové karty docela nahoru.
D­) výrobci a prodejci te´d viděli, jak absurdní částky jsou lidé ochotní zaplatit. Docela bych se vsadil, že nová generace karet bude rovnou v základu dražší. A dokonce ani nepůjde o čistý oj.b a nahrabatsismus, ale prostě jim zdražují veškeré součástky a výroba. ­(ale jak říkám, viděli možnosti, čili si nepochybně zvednou i marži)
Odpovědět0  0
Bison (809) | 22.6.202115:25
to prečo NB nie je dobrá voľba je chladenie ktoré musí ísť na doraz pri hraní hier, je hlučné aj keď je nové, výkon je Ok, ale kto chce skutočne počúvať vetráky pri max otáčkach? Kým neprídu herné NB s HW, ktoré sa bude dať uchladiť pasívnym chladením nemá to zmysel.
Odpovědět6  0
Pavel Matějka (1578) | 22.6.202115:27
Ano, to platí u kombinace Intel ­/ Nvidia. AMD Ryzen ­/ Radeon mají na stejný výkon o třetinu menší spotřebu a tedy i uchladit je je snazší.
Odpovědět0  1
MarianTN (37) | 22.6.202120:51
S pasívnym? Tie prídu možno tak za 100 rokov :­) Nepoviem nikdy, lebo to pravda nie je, ale minimálne asi tak. Kým neobjavia nejakú ­"zázračnú­" kombináciu materiálov látok, ktorá dokáže extrémne absorbovať teplo a zároveň ho odvázdzať. Nič také v dnešnej dobe neexistuje, alebo to neda nepoznáme:­)

Ak by teda ten notebook mal zostať na hrúbke tých dnešných herných notebookov, pretože dnes hrubší herný, už dnes znamená no go, i v tejto kategórii sa ide o hrúbku a doslovne milimetre medzi značkami:­)

Ale čím napredujú grafické karty výkonom, tým menej nároku a výkonu je treba, gaming na notebooku by mal byť za mňa stále maximálne FullHD a na tom, už dnes top grafiky a do budúcna pôjdu na pol plynu, tj. menej tepla, menej hluku i na top hrách dneška:­)

Akale niekto bude chcieť najnovšie hry a na vyššie rozlíšenie má hold smolu a bude mať horko a hluk stále, tam to inak nepôjde:­)
Odpovědět4  0
wrah666 (6205) | 23.6.20210:02
I nejlepší možná ­(současná­) kombinace křemíkové loterie dá při nějakém rozumném výkonu odpadní teplo 100W, nebo víc. A nějak se to musí napájet a uchladit. A moc nevidím, že by to klesalo. Buď jde o ořezané kombo s malým výkonem, nebo to prostě žere a topí. ­(­"stolní­" s podobným výkonem bere minimálně 250W)
Odpovědět0  0
zzw30 (221) | 22.6.202115:06
Na noteboocích mi vadí to, že v balíku spolu s komponenty člověk MUSÍ pokaždé ­(vpodstatě zbytečně­) kupovat ­"case­", klávesnici, displej, repráky, často i zdroj... U desktopu mám X let jeden case, a jenom upgraduju vnitřek, navíc podle potřeby, třeba grafiku upgraduju nejčastěji. Monitor, klávesnici, myš, repro ­- to všechno mám ověřené a osvědčené a jsem na to zvyklej. Kromě toho, že takhle je to ekonomičtější, tak je to určitě i ekologičtější, než dokola zbytečně kupovat další balast, který se musí vyrábět, přepravovat, apod.

Navíc ta mobilita je u herních mašin docela diskutabilní. Někomu to určitě vyhovuje ­(nikomu to neberu, třeba chce hrát na cestách­), někdo nemá na výběr, já třeba mám mnohem radši kombinaci malý a lehký laptop + doma herní desktop. Stejně když hraju, tak si k tomu chci pořádně sednout, internet na kabelu, velkej monitor, pořádná myš s podložkou, apod., na oddechovky mi stačí i ten ultrabook.

Ale stejně ­- až desktop chcípne ­(na podzim bude mít deska+cpu+ssd 9 let a furt mrcha drží­), do budoucna spíše plánuju kombinaci malý a lehký laptop se silným CPU + externí GPU s dokovačkou místo desktopu.
Odpovědět4  0
M0RGAN (248) | 23.6.202110:28
Tohle jsem dělal dřív, když jsem upgradoval po částech každý rok, co jsem našel výhodného po bazarech. Teď jsem si na podzim prostě pořídil komplet nový DIY komp, jen jsem čekal na únor na novou RTX 3060 kolem deseti tisíc, když byla doporučená pod 9, že těch pár měsíců přežiju na GTX 960, na práci mi tři UHD monitory utáhne, hry aspoň nepařím. No a ... čekám dál :­-D

Ale o koupi herního ntb, něco jako Ryzen 7 5800H­/RTX3060 ­(nebo Radeon asi 6600M­)­/16GB RAM..., taky uvažuju, stávající je šest let starý. Ale taky nějak moc na výběr nejsou, nepotřebuju maximální výkon, radši decentní vzhled, kovové a tiché ­(mimo hry­) zpracování, co zase 5+ let vydrží.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.