reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Na Internet se dostaly dosud nepromítané filmy Sony Pictures

1.12.2014, Jan Vítek, aktualita
Na Internet se dostaly dosud nepromítané filmy Sony Pictures
Nedávno se objevila zpráva o útoku hackerské skupiny #GOP na firmu Sony Pictures, jenž měl za následek i masivní únik dat. Část z nich, a to kvalitní screenerové verze dosud nepromítaných filmů, se dostala na Internet.
Útok skupiny #GOP na Sony Pictures znamenal pro tuto firmu velké potíže, protože její zaměstnanci nemohli po jistou dobu používat své počítače, neboť nebylo jisté, co za sebou hackeři zanechali. Nicméně opravdové problémy ještě asi přijdou, neboť skupina hrozí, že na web se v blízké budoucnosti dostane téměř 100 terabajtů ukradených dat.




- Železná srdce (Fury) s Bradem Pittem -


To je poměrně reálná hrozba i vzhledem k tomu, že na torrentové servery se již dostaly kvalitní kopie filmů Annie, Fury, Mr. Turner a Still Alice, které si zatím nemůžeme pořídit ve vlastních kopiích na DVD či Blu-ray a navíc až na Fury se žádný z nich ještě ani nedostal do kin. Názvy samotných torrentů obsahují pro zviditelnění text 2014 Sony Movie a jistý "boss of G.O.P." v emailu uvedl, že jeho skupina skutečně tyto kopie vypustila do světa.

Vypadá to tedy jako první "ochutnávka" věcí, které teprve přijdou, což by pro Sony Pictures znamenalo velké problémy. Nejde totiž pouze o kopie filmů, které byly ukradeny, ale také o různé osobní informace či plány společnosti. Mezi ně patřily i kopie pasů hereckých hvězd, smlouvy, informace o financích, hesla, e-mailové zprávy, apod. Sony si již v reakci na to měla najmout bezpečnostní firmu Mandiant, která jí má pomoci s úklidem a návratem k normálnímu běhu, nicméně to nebylo nijak komentováno, tedy ani potvrzeno.

Společnost Sony Pictures plánovala, že se vrátí k normálnímu chodu v průběhu dnešního dne, čili do této doby její zaměstnanci nemohli používat telefony, e-mail ani počítače. Namísto toho byli odkázáni na tabule a papír.

Co se týče hackerů, pak stále není známo, co po firmě Sony vlastně chtějí a proč označují její vedení za zločinné. Sony přitom není terčem takového útoku poprvé. Již v roce 2011 unikly informace, hesla a čísla kreditních karet milionů zákazníků v systému PlayStation, což mělo pro firmu vážné důsledky, které ji nakonec stály přibližně dvě miliardy dolarů a toto zatím vypadá na ještě větší průšvih.

Zdroj: Engadet
reklama