reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Národní rada pro kosmonautiku ustanovena v Bílém domě

3.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Národní rada pro kosmonautiku ustanovena v Bílém domě
Americký prezident Donald Trump znovu ustanovil Národní radu pro kosmonautiku, která ale bude zahrnovat větší pozornost jeho viceprezidenta. Je ale stále otázka, jak ji Mike Pence povede a zda bude počítat i se soukromými společnostmi. 
Páteční ceremoniální akce totiž vypadala tak, jako by staronový National Space Council (NSC) ani se soukromými společnostmi jako SpaceX nebo Blue Origin nepočítal, ale toto zdání může klamat. Především šlo ale o očekávanou událost v tom smyslu, že znamená větší zapojení viceprezidenta USA do vesmírné politiky. Mike Pence by totiž měl koordinovat vojenské, civilní i komerční zájmy a také se očekává, že bude novou radu vést v duchu celé Trumpovy administrativy, takže jde o správu v duchu byznysu. 
    
Ve světě americké kosmonautiky aktuálně probíhá souboj rozdílných přístupů, kde je na jedné straně NASA se svým drahým a výkonným SLS (Space Launch System) a loděmi Orion a na straně druhé jsou společnosti nejlépe reprezentované firmou SpaceX, která v posledních letech ukazuje, že koncept znovupoužitelnosti raket je možný a snad opravdu dokáže zařídit několikanásobné zlevnění ceny za kilogram materiálu vynášeného do vesmíru. 
 
Ani Trump a ani Pence ve svých projevech při ustanovení NSC nic konkrétního nezmínil, pokud tedy nepovažujeme za konkrétní věty o zajištění budoucnosti Ameriky ve vesmíru, který je další velkou hranicí hodnou zdolání. 
 
Leccos ale může napovědět složení přihlížejícího obecenstva, které zahrnovalo krom zástupců NASA především její dodavatele pro SLS a Orion. Šlo například o zástupce firem Lockheed Martin, Boeing, Orbital ATK, AMRO Fabricating Corporation, Futuramic Tool & Engineering Company a dalších. Oproti tomu Commercial Spaceflight Federation, hlavní zástupce nových vesmírných společností, na akci nikdo nepozval a Elon Musk (SpaceX) a Jeff Bezos (Blue Origin) dostali pozvání jen krátce předtím a nemohli se zúčastnit. 
 
K tom jistý člověk z "nové vesmírné komunity" poznamenal, že na akci byli nakonec pozváni jen lidé, kteří mají co do činění s SLS nebo s Alabamou (čili s Marshall Space Flight Center vedoucím vývoj SLS). Asi není náhoda, že pozvánky měl na starost Peter J. White, který do nyní Trumpova Bílého domu přišel z týmu alabamského kongresmana Mo Brookse. 
 
Ovšem právě proto nelze jen ze skladby lidí přítomných ustanovení NSC usuzovat, jaká tato rada nakonec bude. Však dle vládního nařízení bude hlavním účelem NSC to, aby v ní byly adekvátně prezentovány i zájmy průmyslových společností, a to včetně komerčních vesmírných společností. Jak to ale nakonec bude, na to si musíme počkat. 
 
reklama