reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA InSight brzy přistane na Elysium Planitia: nudném, ale bezpečném místě

7.11.2018, Jan Vítek, aktualita
NASA InSight brzy přistane na Elysium Planitia: nudném, ale bezpečném místě
Sonda InSight s přistávacím modulem se už pomalu blíží k Marsu, aby ještě v listopadu vstoupil do jeho atmosféry a snesl se na povrch v oblasti Elysium Planitia. To je pro přistání velice vhodné místo. 
NASA InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) je na cestě už od letošního května, takže nyní už je opravdu pomalu čas na přistání, neboť cesta na Mars trvá obvykle kolem půl roku. Přistávací modul měl přitom to štěstí, že největší prachová bouře v historii lidských zařízení na Marsu proběhla letos v létě a nyní se očekává klidnější období a také není moc pravděpodobné, že by se měla bouře takového rozsahu opakovat i v průběhu dalšího marťanského léta. Vyloučeno to však pochopitelně není, ale i tak by už InSight měla mít svou misi v podstatě za sebou. 
 
 
Jak ukazuje první obrázek, modul InSight má přistát v oblasti, která je pro naše oči nezajímavá, ale pro bezpečné přistání na Marsu je to velice vhodné místo. Jde prostě o rovnou pláň, kde je vysoká pravděpodobnost, že InSight bezpečně dosedne a NASA si dle vlastních slov nemohla vybrat lepší oblast než Elysium Planitia.
 
 
 Insight přistane poblíž rovníku severně od pozice roveru Curiosity
 
Přistání můžeme očekávat 26. listopadu a nedlouho poté by InSight měla po blízkém povrchu rozmístit své přístroje a začít studovat především vnitřek planety. Bruce Banerdt z NASA JPL to přirovnává ke zdravotnímu vyšetření a sledování pulzu, teploty a reflexů. Cílem bude zjistit, jak se Mars zrodil. 
 
I s ohledem na výzkum bylo zvoleno dané místo přistání, protože InSight se potřebuje zakousnout do hloubi planety svou pětimetrovou sondou, která bude vybavena teplotními čidly. Jde o zařízení HP3 (Heat Flow and Physical Properties Package), které bude měřit, kolik tepla se uvolňuje z útrob planety, což budeme moci srovnat s tím, co máme na Zemi. 
 
Pak tu máme přístroj SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure), což je šestisenzorový seismograf, který umožní sledovat možná "marsotřesení" nebo i záchvěvy po dopadech meteoritů. Nakonec je tu RISE (Rotation and Interior Structure Experiment) s rádiovou výbavou pro sledování toho, jak moc se Mars "vrtí" při svém otáčení, čili jak se mění osa rotace. To může vědcům leccos říci o jádru planety. 
 
InSight bude při svém přistání spoléhat jednak na tření o atmosféru, která modul při sestupu zpomalí, takže pro tyto účely je vybaven tepelným štítem, pak využije padák a nakonec těsně nad povrchem odpálí brzdicí rakety.
 
Zdroj: Astronomy


reklama