reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA nechala v testu roztrhat hlavní palivovou nádrž rakety SLS

11.12.2019, Jan Vítek, aktualita
NASA nechala v testu roztrhat hlavní palivovou nádrž rakety SLS
Společnosti SpaceX se nedávno podařilo poničit svůj prototyp Starship při tlakové zatěžkávací zkoušce a nyní si něco podobného vyzkoušela i NASA, ovšem s tím, že hlavní nádrž nechala zcela záměrně roztrhat. Jak to dopadlo?
NASA provedla svůj nejnovější test rakety SLS, respektive její hlavní palivové nádrže v Marshallově vesmírném centru v Alabamě. SLS je plánovaná jako nejsilnější raketa světa a jako taková bude pochopitelně nést i velký objem paliva. Je tak logické, že se testuje to, co všechno dokáže použitá nádrž vydržet. To ostatně mohla záměrně destruktivním způsobem testovat nedávno i společnost SpaceX, ovšem prezentováno to bylo jako selhání. 
 
 
Na snímku tak můžete vidět nádrž rakety SLS na tekutý vodík, která je v celé výšce zcela roztrhnutá. Při daném testu byla pochopitelně prázdná a NASA ji netlakovala, ale zatěžovala seshora hydraulickými písty, které na nádrž tlačily až do té doby, než povolila, trošku se zbortila a pak praskla. NASA se ihned pochlubila, že nádrž vydržela 260 % předpokládaného letového zatížení, takže rezervu má obrovskou. 
 
Testovaná nádrž také byla vybavena množstvím senzorů, aby si NASA následně mohla udělat obrázek o tom, jakým způsobem nádrž vůbec praskla a co povolilo nejdříve. V ostatních ohledech jde ale o přesně takovou nádrž, kterou budou využívat rakety SLS ve svých letech, jež snad začnou už v příštím roce. 
 
NASA ještě v testu využila vysokorychlostní kamery a velice citlivé mikrofony, ovšem my tu máme prostě jen záznam posledních chvil této nádrže. 
 
 
Ona 260% zátěž, kterou nádrž zvládla, je navíc v 3% toleranci předpokládaného hraničního zatížení. NASA také uvádí, že nedetekovala žádné předčasné deformace nebo praskliny, takže lze očekávat, že nádrže budou prohlášeny za připravené pro použití v praxi. 
 
Aktuálně NASA chystá na příští rok misi SLS s Orionem, a to Artemis 1 bez lidské posádky. Proběhnout by měla někdy ke konci roku a Orion v ní obletí Měsíc a vrátí se zpět. První astronauty by SLS měla vynést v roce 2022 či 2023. 
 
Zdroj: Jim Bridenstine via Twitter 


reklama