reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA odhalila 20 let trvající podvod, který přinesl zkázu dvou misí

2.5.2019, Jan Vítek, aktualita
NASA odhalila 20 let trvající podvod, který přinesl zkázu dvou misí
Agentuře NASA se povedlo odhalit podvod, který trval již téměř 20 let a týkal se společnosti Sapa Profiles, Inc. (SPI) a jejích dodávek hliníku. Ukázalo se, že to mělo za následek zkázu dvou misí. 
NASA podvod odhalila díky součinnosti své Office of the Inspector General (IOG) s Ministerstvem spravedlnosti. Roky trvající vyšetřování bylo završeno zjištěním, že společnost Sapa Profiles, Inc. (SPI, nyní již přejmenována na Hydro Extrusion Portland, Inc.) dodávala agentuře NASA téměř po 20 let podřadný hliník v podobě profilů společně s falzifikovanými certifikáty. 
 
 
Dle vyšetřovatelů to mělo za následek selhání hned dvou misí, za něž nyní firma SPI může být hnána k odpovědnosti. Jde o ztrátu misí Orbiting Carbon Observatory (OCO) a Glory, v jejichž případě NASA využila rakety Orbital ATK Taurus. 
 
Orbiting Carbon Observatory (OCO), jak by vypadal na oběžné dráze 
 
V roce 2009 startovala mise OCO, ovšem satelit se nedokázal dostat v pořádku na oběžnou dráhu, protože se od rakety neoddělil aerodynamický kryt, který chrání náklad při průletu atmosférou. V roce 2014 tak musela startovat náhradní Orbiting Carbon Observatory 2. 
 
Satelit Glory měl v roce 2011 začít studovat zemskou atmosféru a i v jeho případě selhalo oddělení krytu, kvůli čemuž raketa nesla tak velkou zátěž, že se jí nepodařilo dosáhnout oběžné dráhy, a tak Glory skončil ve vodách Pacifiku. 
 
NASA poté začala v rámci Launch Services Program (LSP) vyšetřovat tato selhání a později se do toho přidala Office of the Inspector General (IOG) a Ministerstvo spravedlnosti. Odhaleno bylo falšování certifikátů pro hliník, který byl dodáván na trh a rovněž různým vládním úřadům. Už od roku 1996 se pozměňovaly tehdy ještě rukou psané testovací certifikáty a později od roku 2002 byly tvořeny i falešné digitální záznamy testů a ovlivňovány byly podmínky při testování, jež neodpovídaly specifikacím. 
 
Tyto praktiky pokračovaly až do roku 2015, kdy už byla na popud agenturyNASA firma SPI odříznuta od všech vládních zakázek. Už se také přiznal vedoucí pracovník laboratoře, který řídil falšování certifikátů, což mu nyní přineslo tři roky vězení a pokutu 170.000 dolarů. Samotná společnost souhlasila s tím, že americké vládě i soukromým odběratelům zaplatí celkem 46 milionů dolarů a už nebude mít přístup k vládním zakázkám. I tak z toho v podstatě vyšla ještě dobře vzhledem k tomu, že NASA v misích Glory a OCO doslova utopila na 700 milionů dolarů. 
 


reklama