reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA Orion má za sebou poslední hlavní test

3.7.2019, Jan Vítek, aktualita
NASA Orion má za sebou poslední hlavní test
Vesmírná loď Orion nové generace má za sebou poslední hlavní letový test. Tentokráte šlo o vyzkoušení záchranného raketového systému, který by měl zachránit loď i s posádkou v případě nepodařeného startu.
Orion vystartoval vstříc čistému nebi v sedm ráno místního času a úspěch této zkoušky byl základní předpoklad toho, aby mohly dle plánu pokračovat přípravy programu Artemis, návratu amerických astronautů na Měsíc. Ostatně první mise tohoto programu má odstartovat už příští rok, a to zatím nepilotovaným letem k Měsíci. Orion je ale vyvíjen jako loď, která se tam dostane později i s posádkou a někdy v budoucnu možná i na Mars. 
 
 
Orion startoval z Mysu Canaveral na Floridě a vyzkoušel svůj LAS (Launch Abort System), čili raketový pohon, který má být schopen v případě problémů nosné rakety při startu okamžitě zareagovat, zažehnout se a dostat loď do bezpečné vzdálenosti. 
 
Celý trval jen tři minuty, přičemž nejdříve byl Orion vynesen do výšky téměř 10 kilometrů pomocí malého raketového stupně dodaného firmou Northrop Grumman. V ten moment při rychlosti 1220 km/h se zažehly čtyři motory na špičce rakety, Orion se i s ní oddělil a rychle se vzdálil od testovací rakety, která jej dosud nesla vzhůru. To je dobře vidět před dovršením první minuty záznamu. 
 
 
LAS je schopný vyvinout dostatečný tah na to, aby se Orion vzdaloval od nosné rakety rychlostí až 400 km/h, přičemž astronauti zažijí přetížení 7g, a když svou loď dostane do bezpečné vzdálenosti, má za úkol ještě zajistit, aby ji odhodil tak, aby při svém pádu zpět na zem byla orientovaná tepelným štítem dolů. 
 
V ostrém provozu by pak Orion rozvinul své brzdicí a pak hlavní padáky, aby mohl relativně měkce přistát do vody, ovšem NASA už provedla na 50 testů padákového systému a rozhodla se, že další už není třeba. Testovací Orion tak namísto toho čekal tvrdý a ničím nebrzděný pád na hladinu oceánu. 
 
Cestou dolů ale Orion ještě odhodil tucet odolných skříněk s nasbíranými daty, která ještě budou zkoumána. NASA ale už uvedla, že na základě živého pozorování ze země si nemohla přát lepší průběh této zkoušky, takže to vypadá dobře.  
 
Zdroj: Astronomy


reklama