reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA otestovala přistávací kameru pro misi Mars 2020

9.10.2016, Jáchym Šlik, aktualita
NASA otestovala přistávací kameru pro misi Mars 2020
Základním předpokladem úspěchu připravované mise Mars 2020 je samozřejmě bezpečné přistání. Proto inženýři z NASA vytvořili nový navigační systém, jehož základem je přistávací kamera. Jeho úkolem je zabránit přistání v nevhodném terénu.
Přípravy na misi Mars 2020 jsou nadále v plném proudu. Nedávno inženýři z Laboratoře proudového pohonu (Jet Propulsion Laboratory) v Pasadeně úspěšně dokončili vizuální přistávací systém, který je v angličtině označován jako Lander Vision Systém či zkráceně LVS. Jeho princip přitom není na první pohled nijak složitý. Loď při sestupování fotografuje terén pod sebou a porovnává jej se svými mapami. Dokáže tak zjistit případná nebezpečí, která by mohla ohrozit přistání. V takovém případě systém nasměruje loď na bezpečnější místo v okolí. Minimalizuje se tak riziko rozbití o skálu či převrácení kvůli nerovnému povrchu.





V rámci testu byl navigační systém vyzkoušen při přistávání z výšky 325 metrů, do které byl vynesen testovací raketou Xombie kalifornského startupu Masten Space Systems. Test se odehrál v rámci programu, který má přenést část vývoje a testování na partnerské společnosti tak, aby se NASA mohla soustředit na nejdůležitější úkony. Andrew Johnson, který vede výzkum technologie Lander Vision Systém, prohlásil, že testy byly úspěšné, a tak by měla kamera pomoct za několik let bezpečně přistát vozítku Mars 2020. Až na toto vylepšení by měl být systém přistávání podobný jako v případě mise Curiosity v roce 2014 (viz malý obrázek výše).

Jedním z hlavních cílů mise Mars 2020 je najít známky obyvatelnosti planety v minulosti, ale také samotné pozůstatky mikrobiálního života. K těmto účelům bude vozítko využívat vrták umožňující sběr vzorků vybraných zemin a hornin. Zahájení mise je naplánováno na červenec či srpen roku 2020, kdy jsou Země a Mars v ideální vzájemné pozici, k dopravě na planetu tak bude potřeba méně energie.

Zdroj: Nasa.gov
reklama