reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA Perseverance prošel předstartovními testy, čekají jej ještě jedny

23.7.2020, Jan Vítek, aktualita
NASA Perseverance prošel předstartovními testy, čekají jej ještě jedny
Právě za týden by měl startovat nový rover Perseverance na cestu na Mars a nyní už by se mohlo zdát, že pokud tomu něco může zabránit, pak to bude už jen počasí. Nicméně následovat bude ještě jedna důležitá zkouška.
Právě včera tak prošel rover Perseverance testy Flight Readiness Review, přičemž sám již pevně sedí na raketě Atlas V pod aerodynamickým krytem, z nějž se dostane až po opuštění pevné země. Šlo o důležitý krok k tomu, aby se mohla raketa příští týden vydat na odpaliště a čekat na otevření startovního okénka, které přijde příští čtvrtek, 30. července, a to v 13:50 našeho času. Zde jsme se už podívali na to, jaký bude předstartovní program.
 
 
Flight Readiness Review se ale netýká jen samotného roveru a jeho vesmírného plavidla, ale také rakety Atlas V, letového i pozemního hardwaru, softwaru, procedur a v neposlední řadě i personálu. Zkrátka jde o ověření toho, že vše potřebné pro vypuštění rakety a roveru je připraveno.  
 
Matt Wallace (NASA JPL) vyjádřil spokojenost po dokončení Flight Readiness Review, ale uvedl, že své ruce zatím nechává dole a jásot si šetří až na chvíli, kdy bude zřejmé, že rover je po vypuštění v pořádku a na cestě k Marsu. 
 
Testování roveru už na sebe vzal tým ATLO (Assembly, Test, and Launch Operations), který ověřoval správnou funkci všech možných částí celku, který vidíme na fotografii nahoře. Jde jmenovitě o rover, aerodynamický kryt a stupně pro let v meziplanetárním prostoru a konečný sestup do atmosféry a přistání. 
 
V současnosti už systémy vesmírného plavidla roveru Perseverance běží a zůstanou i nadále v provozu a monitorovány budou nepřetržitě až do startu. Ještě před tím ale bude následovat jedna důležitá zkouška, a to pondělní Launch Readiness Review. Až poté bude moci být uděleno povolení ke startu, což se dozvíme asi během následující konference asi hodinu poté, co budou testy dokončeny, tedy někdy o pondělním večeru našeho času. 
 
Zdroj: NASA


reklama