reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA plánuje přistát na odvrácené straně Měsíce

13.6.2021, Kateřina Hoferková, aktualita
NASA plánuje přistát na odvrácené straně Měsíce
NASA vybrala tři vědecké projekty, které budou vyslány do vesmíru na průzkum Měsíce. Dva z těchto nákladů budou dopraveny i na povrch odvrácené strany Měsíce, kde se dosud podívala jen čínská sonda.
Součástí programu Artemis americké NASA je i Commercial Lunar Payload Services. V rámci této iniciativy vybrala NASA tři nové náklady určené pro lunární vědecký průzkum, z nichž dva budou dopraveny dokonce na tu polokouli Měsíce, která je odvrácená od naší planety. 
 
Bude se jednat o první misi, kdy NASA vyšle kosmickou loď s nákladem přistát na odvrácené straně Měsíce, prozatím se to podařilo pouze čínské kosmické agentuře v rámci mise Čchang-e 4 na začátku roku 2019. Tato oblast Měsíce prozatím není téměř vůbec prozkoumaná, shromážděné informace NASA využije například při plánovaných misích s astronauty, které budou součástí programu Artemis. 
 
 
Jeden z vybraných projektů nazvaný Farside Seismic Suite (FSS) má přistát v kráteru Schrödinger a pomáhat sbírat data o tektonické aktivitě nebo o dopadu malých meteoritů na odvrácenou straně Měsíce. Tento projekt od Jet Propulsion Laboratory bude během několika měsíců shromažďovat informace pomocí dvou seismometrů. Druhý průzkumný systém, který NASA vybrala a který by měl být vyslán do stejného kráteru, je Lunar Interior Temperature and Materials Suite (LITMS), který obsahuje dva přístroje pro zkoumání tepelného toku a elektrické vodivosti Měsíce. 
 
Třetí projekt nazvaný Lunar Vertex nezamíří na odvrácenou stranu Měsíce, ale do oblasti Reiner Gamma, což je světlý útvar v západní části Oceánu bouří (Oceanus Procellarum). Právě zde bude Lunar Vertex složený z přistávacího modulu a z vozítka provádět pomocí magnetometru měření magnetického pole, aby mohli vědci zkoumat očekávané anomálie. 
 
Mezi NASA a výzkumnými týmy jednotlivých projektů ještě stále probíhá jednání, výběr by ale měl být definitivní a plánovaným cílem je dopravit tyto vědecké náklady na Měsíc do roku 2024. 
 
Zdroj: engadget.com


reklama