reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA pomůže SpaceX, Blue Origin a dalším vyvíjet vesmírné technologie pro budoucí mise

1.8.2019, Kateřina Hoferková, aktualita
NASA pomůže SpaceX, Blue Origin a dalším vyvíjet vesmírné technologie pro budoucí mise
NASA se připravuje na pilotovanou misi na Měsíc a soukromé společnosti vyvíjí nové kosmické technologie. NASA vybrala několik z těchto firem a navázala spolupráci ve vývoji určitých kosmických technologií, které mají pomoct udržet postavení USA v kosmu.
Národní úřad pro letectví a kosmonautiku má zájem na tom, aby se i soukromé společnosti v kosmickém průmyslu posouvaly vpřed a pomáhaly rozvíjet toto odvětví. NASA se proto rozhodla pomáhat 13 firmám ve vývoji různých technologií, které se budou v budoucnosti hodit při misích do kosmu. Kosmická agentura si určila klíčové oblasti technologií, které bude potřebovat při výpravách v následujících letech. Jedná se třeba o mise s posádkou astronautů na Měsíc (program Artemis, který má v roce 2024 dostat člověka zpět na Měsíc) a také o dalekou pilotovanou cestu na Mars, která by měla následovat. 
 
Mezi oblasti, jež NASA označila za klíčové, patří pokročilá komunikace, vzlétnutí a přistání, navigace a letecká elektronika, pokročilé materiály, výroba a montáž ve vesmíru, pohony a další. Jedna ze 13 společností, které NASA vybrala, je i SpaceX Elona Muska. Společně s Kennedyho vesmírným střediskem budou pracovat na vývoji technologií na vertikální přistávání kosmických lodí na Měsíci. Firmě SpaceX také bude pomáhat rozvíjet vesmírnou techniku Glennovo výzkumné středisko a Marshallovo středisko vesmírných letů. Společnost Elona Muska se bude snažit zdokonalit transfer paliva na oběžné dráze, což je důležité pro vývoj kosmické lodi Starship, jejíž motor už byl úspěšně otestován
 
 
Johnsonovo vesmírné středisko patřící pod NASA bude spolupracovat se společností Blue Origin, která je zase spojena se zakladatelem Amazonu Jeffem Bezosem. NASA pomůže například vyvíjet materiály do vysokých teplot pro trysky raketových motorů. Blue Origin se také zaměří na navigační a naváděcí systémy, které umožní přesná přistání lodí na Měsíci. Opomenut nezůstane ani přistávací modul Blue Moon, pro který se bude vyvíjet systém palivových článků. Ty by mohly dodávat energii po dobu dvou týdnů. 
 
Další ze společností, kterým NASA v nadcházející době vypomůže, je Lockheed Martin. Ta se zaměří na tvorbu autonomních systémů pro pěstování rostlin a plodin v kosmickém prostoru, aby měli astronauti co jíst, a také na zkoumání materiálů do vysokých teplot pro zlepšení designu kosmických lodí. Firma Anasphere bude zase s pomocí Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku vyvíjet kompaktní generátor vodíků pro tepelné štíty. To má umožnit dovážet na Mars větší náklady. 
 
Dveře dalším novým projektům zůstávají u NASA otevřené, agentura zveřejnila výzvu v rámci programu Commercial Lunar Payload Services. V současné době je zájem o technologie umožňující lunárním modulům a kosmickým lodím vozit těžší náklady, což je klíčové pro transport nástrojů, materiálů a zásob potřebných pro průzkum. 
 


reklama