reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA: robotické včely by mohly prozkoumávat Mars

6.4.2018, Kateřina Hoferková, aktualita
NASA: robotické včely by mohly prozkoumávat Mars
Malí létající roboti nemusí zůstat jen na Zemi, ale mohli by se podívat i na Mars. NASA totiž podporuje projekt, který má za cíl v budoucnu na Rudou planetu vyslat celý roj robotických včel. Ty by mohly pomoct při objevování tajů této planety. 
Slavný robotický rover Curiosity na Rudé planetě pobývá už od roku 2012. I když je pro vědce velkým pomocníkem při objevování Marsu, zdaleka to k poznání planety nestačí. Mars je stále plný záhad, a proto se nelze divit snahám NASA a dalších organizací a společností dostat na Rudou planetu i člověka. Ten ale nezvládne vše sám. NASA se i proto poohlíží po novém druhu robotických průzkumníků. Těmi by měly být robotické včely ovládané umělou inteligencí. 
 
Na projektu nazvaném Marsbees pracuje tým vývojářů z Alabamy společně se skupinou z Japonska. Každá z robotických včel by měla být velikosti čmeláka s většími křídly, než tomu u tohoto hmyzu ve skutečnosti je. Malé drony by se měly pohybovat společně ve větších rojích a prozkoumávat Mars ve větším rozsahu, než to dokáže rover Curiosity. 
 
 
Robotické včely budou mít také svou základnu. Mělo by se jednat o vozítko, kde se létající roboti budou moct dobít, aby mohli pokračovat v cestě. Rover by měl sloužit také pro bezdrátový přenos dat. 
 
Projekt robotických včel na Marsu je jeden z 25 vědeckých projektů, které se NASA rozhodla podporovat v očekávání, že jednou pomohou dostat člověka na Rudou planetu a pomáhat mu tam. 
 
Zdroj: engadget.com 


reklama