reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA se už za pár hodin pokusí nárazem sondy odklonit asteroid v misi DART

26.9.2022, Milan Šurkala, aktualita
NASA se už za pár hodin pokusí nárazem sondy odklonit asteroid v misi DART
V listopadu odstartovala mise DART (Double Asteroid Redirection Test), která za několik hodin dojde svého konce. Jejím cílem je pomocí nárazu kosmické sondy odklonit dráhu asteroidu Dimorphos a vyzkoušet, zda je takový postup použitelný.
V několika sci-fi filmech se už řešilo riziko letícího asteroidu k naší planetě a způsobu, jak zabránit srážce. Není moudré to řešit až v případě skutečného problému, proto se NASA rozhodla si to nanečisto vyzkoušet na zhruba 160metrovém asteroidu Dimorphos (menší část binárního asteroidu Didymos). Konkrétně jde o misi DART (Double Asteroid Redirection Test), která byla zahájena koncem loňského listopadu. V tomto případě půjde o to, že zhruba 600kilogramová sonda se nasměruje do asteroidu, který má trefit rychlostí okolo 6,5 km/s.
 
NASA DART
 
Test má zkoumat, zda kinetická energie nárazu způsobí nějaké vychýlení jeho dráhy, které by mohlo být případně použito v případě skutečné hrozby. To v tomto případě naštěstí není na pořadu dne, asteroid je totiž 6,5 milionu mil (10,5 mil. km) daleko, navíc je i poměrně malý. Se svými 160 metry by sice nadělal nemalou paseku, ale ohrožení civilizace by způsobil spíše až kilometrový asteroid (vyhlazení dinosaurů před 66 miliony lety měl na svědomí ještě větší, zhruba 12km asteroid). K nárazu dojde v noci v 1:14, tedy už za několik hodin a půjde o záležitost streamovanou na NASA TV. Půjde nepřekvapivě o hodně drahý test, vyšel totiž na 325 mil. USD (8,3 mld. Kč).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama