reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA úspěšně dokončila poslední velký test rakety SLS, ale ne bez problémů

21.6.2022, Jan Vítek, aktualita
NASA úspěšně dokončila poslední velký test rakety SLS, ale ne bez problémů
NASA přes všechny peripetie dokázala dokončit tzv. Wet Dress Rehearsal měsíční rakety SLS, která by tak mohla již velice brzy startovat v misi Artemis 1. Ani tentokrát se to však neobešlo bez problémů. 
Opakovaný test Wet Dress Rehearsal zahrnuje především naplnění nádrží rakety palivem a provedení finálního odpočtu, který je krátce před startem přerušen a palivo opět vypuštěno. Jde o finální velký test rakety před samotným startem, čímž by mělo být víceméně zaručeno, že ta bude fungovat správně. Už dříve totiž hlavní stupeň vyzkoušel své motory RS-25 v plném a dlouhotrvajícím statickém zážehu
 
 
SLS tak byla včera na Floridě v opětovné zkoušce otestována, neboť v dubnu se objevily problémy s ventily a také s únikem paliva při jeho plnění. NASA se později rozhodla, že raketu opět převeze do hangáru Vehicle Assembly Building, kde provede potřebné opravy a úpravy. To nyní označila za jednoznačně správné rozhodnutí, které umožnilo řádně se věnovat problémům, které se projevily na odpališti. Ostatně v dubnu se NASA o test pokusila celkem třikrát a vždy neúspěšně.
 
Ovšem i včera se objevil problém, a to s únikem tankovaného vodíku ze systému dodávajícího palivo pro nádrž v hlavním stupni rakety. Nejdříve se obsluha pokusila problém vyřešit ohřátím rychlospojky a jejím opětovným zchlazením, ale ničeho tím nedocílila. 
 
Nakonec bylo rozhodnuto se s tímto únikem smířit, naplnit nádrže a zamaskovat příslušná data, která by způsobila přerušení odpočtu. Ten tak byl na čas pozastaven, než bude celý plán připraven a nakonec se povedlo dospět k finálnímu odpočtu, který začíná 10 minut před zážehem. Poté úspěšně proběhlo přepnutí na palubní počítač rakety řídícího následné kroky ve finálním odpočti, což byl jeden z hlavních úkolů dne. 
 
Odpočet byl zastaven v čase 29 sekund před zážehem, čili asi 20 sekund před původně plánovaným přerušením, ale to bude zřejmě stačit. Dnes NASA zveřejní oficiální závěry z testu, a to v 11 hodin, ale nebylo uvedeno, jakého času. Pokud to bude východní (ET), pak půjde o 17. hodinu našeho času. Test lze přitom považovat za úspěšně dokončený, ale není jasné, zda se NASA nebude přece jen chtít věnovat úniku vodíku z tankovacího systému. 
 
Zdroj: NASA


reklama