reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA uspíší misi k návštěvě možné protoplanety

25.5.2017, Jan Vítek, aktualita
NASA uspíší misi k návštěvě možné protoplanety
Doprá zpráva pro lidi zajímající se o Sluneční soustavu a její vývoj přišla z NASA. Ta se chystá uspíšit misi Discovery, která se týká velkého asteroidu Psyche obíhajícího mezi Marsem a Jupiterem. Ten může být pozůstatkem dávné protoplanety.
Lidstvo se tak vůbec poprvé vydá k tělesu, které je tvořeno především kovem, čili nejde o kamenitý, ledový, nebo plynný objekt naší Sluneční soustavy. Jedná se o Psyche, 16. objevený asteroid poblíž Země, jehož známé složení znamená, že pravděpodobně šlo v minulosti o protoplanetu. Z té se ale nestačila vyvinout planeta, neboť ji srážky s ostatními tělesy připravily o materiál, až zbylo jen kovové jádro z niklu a železa.




- nová podoba sondy Psyche -


Dle starších informací měla mise Discovery startovat v roce 2023 a dospět k Psyche až v roce 2030. Nyní bylo oznámeno, že sonda bude vyslána o rok dříve, ale především ke svému cílu dorazí už o čtyři roky dříve, čili v roce 2026. Tomu předcházelo sondování u týmu Psyche, zda bude schopen vesmírnou loď se sondou vypravit dříve, protože pak by bylo možné využít blízký průlet kolem Marsu, kterýžto gravitační manévr právě zajistí, že sonda dorazí ke svému cíli daleko rychleji, než kdyby letěla o rok později.

Díky gravitaci Marsu bude moci sonda putovat asi dvojnásobnou rychlostí k samotnému asteroidu a NASA samotná si od toho slibuje také snížení nákladů, však tři roky mise navíc by něco stály, i když by šlo spíše jen o sledování sondy, zda je stále v pořádku na své cestě. Nyní již bylo potvrzeno, že tým Psyche bude schopen loď se sondou vypravit dříve, a tak už tomu snad nic nebude bránit.




- původní podoba sondy Psyche (vedle je sonda Lucy) -


Samotnou sondu staví společnost Space Systems Loral (SSL), která ji bude muset příslušně upravit, aby zvládla cestu novou trajektorií. Změnilo se především uložení solárních panelů, které už nejsou vytvořeny ze čtyř panelů umístěných v jedné přímce, ale z pěti panelů tvořících kříže, neboť bude zapotřebí více energie.

Sonda pak bude zjišťovat, jak asteroid Psyche (přesněji 16 Psyche) vznikl, kde vznikl a co se vůbec nachází na jeho povrchu. Psyche obíhá okolo Slunce asi ve trojnásobné vzdálenosti v porovnání se Zemí, a to s periodou pěti let. Jeho průměr je necelých 200 km a vědco předpokládají, že na jeho povrchu naleznou z 90 procent kov a zbytek bude tvořit pyroxen.

Zdroj: Astronomy
reklama