reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA využije superpočítač na ISS k vědeckým experimentům

5.11.2018, Jan Vítek, aktualita
NASA využije superpočítač na ISS k vědeckým experimentům
Minulý rok NASA dopravila na ISS superpočítač, i když ten je přeci jen mnohem méně super než ty, které máme dole na Zemi. Zajímavé je na něm to, že využívá naprosto běžné komponenty, které nebyly vyrobeny speciálně pro vesmír. 
V minulém roce se tak na palubu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) dostal počítač, který je mnohem výkonnější než cokoliv, co tam dříve pobývalo. Oficiálně se nazývá Spaceborne Computer a jde o projekt americké agentury NASA a firmy HP Enterprise, který má za úkol zjistit i to, jak se takové zařízení bude chovat v prostředí vesmíru. Zařízení, která jsou vysílána mimo Zemi, totiž obvykle využívají speciální hardware, jehož prioritou není výkon, ale odolnost vůči všemožnému záření. Stanici ISS sice Země ještě ochranu poskytuje, ale pouze díky svému magnetickému poli, ne díky atmosféře. Počítačové systémy vyslané do hlubokého vesmíru už to mají daleko těžší, ale i prostředí ISS je dle dosavadních zkušeností se Spaceborne Computer pro hardware nejspíše náročnější než na Zemi.
 
 
Počítače určené pro práci na ISS obvykle využívají odolnější čipy s ohledem na dlouhodobou práci v prostředí se zvýšenou radiací, což si vybírá daň na jejich výkonu. Nicméně projekt Spaceborne Computer s výsledným systémem Apollo naopak využil běžné komponenty. Nyní už je možné říci, v jakém světle se ukázal. 
 
Apollo - "Spaceborne Computer"
 
Apollo je 124 kg těžký počítač, který je dole na Zemi schopen výkonu kolem 1 TFLOPS. Při provozu na ISS ale bylo cílem zjistit především to, zda bude vůbec schopen fungovat a případně za jak dlouho se poškodí. Hardware Apolla nebyl po celou dobu provozu měněn a HP Enterprise pouze upravovalo software, a sice linuxový operační systém. Ten byl upraven tak, aby velice často diagnostikoval provoz počítače a aby byl odolnější vůči častému přerušení napájení. 
 
Samotná NASA uvádí, že Apollo byl nakonec opravdu výkonný a se svými 32 procesory poskytoval "asi 30x vyšší výkon než běžný notebook", ovšem jeho úložný systém rozhodně nepracoval dobře. Využíval celkem 30 SSD, ovšem za rok jich selhalo celkem devět, což je pozoruhodně vysoký podíl, který naznačuje, že běžná SSD mají s prací na oběžné dráze problém. 
 
 
HP Enterprise a NASA nyní plánují dostat Apollo zpět na Zemi a zjistit, proč samotné procesory pracovaly bez problémů a proč právě SSD selhávají. Musí ale stále čekat na to, až se Rusové dají dohromady po nedávném neúspěšném vypuštění Sojuzu, a tak mohou využít čas navíc pro praktické využití počítače pro zpracování dat přímo na ISS. Ta tak nebudou muset být posílána na Zemi, ovšem už se nedozvíme, co konkrétního bude Apollo dělat. 
 


reklama