reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA zveřejnila 10leté time-lapse Slunce sledující jeho korónu

26.6.2020, Milan Šurkala, aktualita
NASA zveřejnila 10leté time-lapse Slunce sledující jeho korónu
Solar Dynamics Observatory po 10 let pořizovala snímky Slunce a nyní z toho vytvořila hodinové time-lapse video. To bylo zaměřeno především na studium sluneční koróny v ultrafialových vlnových délkách.
NASA a její Solar Dynamics Observatory studuje Slunce už přes 10 let. Během této doby bylo pořízeno zhruba 425 milionů snímků, které celkem zabraly 20 milionů GB dat. Atmospheric Imaging Assembly (AIA) během každých 12 sekund vystřídá zaznamenávání v 10 různých vlnových délkách, při kterých pořídí snímek Slunce, a celkově je pořízen jeden snímek každých 0,75 sekundy. V případě posledního zveřejněného videa SDO pracovalo s vlnovou délkou 17,1 nm, což znamená extrémní ultrafialové spektrum. To umožní zaznamenávat nejsvrchnější část Slunce, jeho korónu.
 
 
Každá sekunda videa reprezentuje jeden den a video tak má ve výsledku přes 61 minut. Dle NASA jsou ve snímku i menší pauzy, které byly způsobeny např. tím, že mezi sondu a Slunce se dostala Země nebo Měsíc, v roce 2016 byl také problém s AIA a trvalo týden, než byl opraven. Na YouTube jsou vybrány i některé z těchto událostí, takže např. je zde odkaz na čas 12:24, kde uvidíte průchod Venuše. Video je doplněno o hudbu Solar Observer, kterou složil hudebník Lars Leonhard.
 
Zdroj: nasa.gov


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama