reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA zveřejnila 8K video z ISS

9.11.2018, Milan Šurkala, aktualita
NASA zveřejnila 8K video z ISS
Vesmírná agentura NASA vzala do vesmíru profesionální 8K videokameru RED Helium a natočila s ní 3minutové video ze stanice ISS. Máte-li displej s vysokým rozlišením a hodně výkonný počítač, uvidíte ji v nebývalých detailech.
8K rozlišení dnes rozhodně není běžné, přesto už existují zařízení, která s ním umí pracovat. Jedním z nich je profesionální videokamera RED Helium. Tu NASA vzala na palubu vesmírné stanice ISS, kde s ní natočili zhruba 3minutové video ukazující různé činnosti na stanici. Toto video je uveřejněno na YouTube a v popisku jsou dokonce i vysvětleny jednotlivé pasáže.
 
 
Rozlišení videa je neskutečných 8192×4320 pixelů, takže si jej zatím v plném rozlišení v podstatě nikdo neužije. 4K displeje jsou přeci jen běžnější, takže alespoň v takovém rozlišení si to už někteří z nás přehrají, byť je samozřejmě i tak potřebný dostatečně výkonný moderní počítač. Kdo chce, může si celé video stáhnout ze stránek NASA, soubor má 3,1 GB.
 
Jak již bylo řečeno, 8K rozlišení stále není standardem, ale pokud chcete pořizovat např. time-lapse v 8K (video z fotografií), to už dnes zvládne spousta fotoaparátů, které mají rozlišení okolo 36 megapixelů a více (8K je 33, resp. 35 MPx dle poměru stran). My jsme na Digimanii 8K time-lapse natočili dokonce se stařičkým telefonem Nokia 808 PureView z roku 2012, který má 41MPx senzor.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama