reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nástupce Hubbleova teleskopu se dokončuje, poletí za dva roky

28.1.2016, Jan Vítek, aktualita
Nástupce Hubbleova teleskopu se dokončuje, poletí za dva roky
Dobré zprávy přicházející z agentury NASA sdělují, že po letech zpoždění naplněných i problémy s financováním pokračuje sestavování James Webb Space Telescope (JWST) dle plánu a naplánován je již jeho start, který proběhne v roce 2018.
James Webb Space Telescope je často označován za náhradu Hubbleova teleskopu, ovšem NASA jej raději označuje za jeho nástupce. To i proto, že je nástupce z vědeckého hlediska, neboť k jeho vytvoření vědce přiměly snímky a informace získané právě díky Hubbleovu teleskopu. JWST poslouží pro sledování velice vzdálených míst ve vesmíru, kam Hubble už nedohlédne. Zapotřebí je totiž teleskop schopný sledovat infračervené spektrum, který umožní sledovat jedny z prvních galaxií. Hubble a JWST si tedy nebudou přímo konkurovat, čili starý teleskop bude stále sledovat vesmír v optickém a ultrafialovém spektru a druhý si vezme na starost právě infračervené. Hubble tedy také částečně zvládne infračervené spektrum, stejně jako JWST dokáže nahlédnout do viditelného, ale jejich specializace to není.





JWST má také mnohem větší zrcadlo než Hubble, respektive hexagonální zrcadla, což je také základní předpoklad pro schopnost dohlédnout hlouběji do vesmíru, s čímž je pochopitelně spojeno nahlížení do vzdálenější minulosti až k pokraji tzv. temného věku vesmíru. Rozdíl mezi teleskopy je také v tom, že Hubble obíhá na nízké orbitě ve výšce 595 km, zatímco JWST bude 1,5 milionu kilometrů od Země, tedy až v druhém libračním bodu (Lagrange 2). Gravitace Země tak bude teleskop držet na oběžné dráze kolem Slunce, přičemž Země bude stále v pozici mezi teleskopem a Sluncem, a bude jej tak částečně chránit před jeho zářením.




- průměr zrcadel teleskopů Hubble a JWST: 2,4 vs. 6,4 metru -


NASA oznámila, že zrcadlová plocha JWST složená z 18 tabulek bude brzy dokončena a zveřejněná fotografie tomu nasvědčuje. Poté budou následovat kalibrace různých částí teleskopu prováděné v hlubokém mrazu a lze předpokládat, že stejně jako v případě Hubbleova teleskopu se budou schopnosti teleskopu postupně rozšiřovat a vylepšovat. Nicméně již zpočátku má JWST dosáhnout svého konečného cíle, tedy dohlédnout až k hranici temného věku, za niž už nedohlédne žádný jiný teleskop. V té době už tedy světlo mělo existovat, ale vesmír ještě nebyl průhledný.





To ale neznamená, že se už nebudou stavět žádné další teleskopy. V roce 2024 má být dokončen European Extremely Large Telescope (E-ELT), jehož plocha bude 978 metrů čtverečných, ovšem tento teleskop bude pracovat na zemi a ne ve vesmíru. Výhoda většího úhlového rozlišení je ale zastíněna tím, že takový teleskop musí vesmír sledovat skrz atmosféru, která umožní sledovat objekty ve viditelném spektru či sledovat rádiové vlny, ale s infračerveným, ultrafialovým a rentgenovým zářením už je to zcela jiné.

Rok 2018 tedy přinese pro astronomy velkou událost, když se JWST vydá na podzim do vesmíru. To tedy v případě, že nyní už vše půjde dobře a neobjeví se neočekávané problémy.

Zdroj: NASA
reklama