reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NEC uvádí mechaniku schopnou číst HD DVD

31.8.2005, Milan Šurkala, aktualita
NEC uvádí mechaniku schopnou číst HD DVD
Krátce po představení první BluRay mechaniky, která půjde do prodeje tu máme i první HD DVD mechaniku. NEC HR-1100A je označovaná jako "multireader drive", tedy jako mechanika, která čte všechno možné (co je kulaté, odráží se od toho laser...
Krátce po představení první BluRay mechaniky, která půjde do prodeje tu máme i první HD DVD mechaniku. NEC HR-1100A je označovaná jako "multireader drive", tedy jako mechanika, která čte všechno možné (co je kulaté, odráží se od toho laser a není to BluRay :-).



Mechanika je bohužel pouze čtečka, vypalovat neumí. Dokáže přečíst média HD DVD 2x rychlostí (1x rychlost = 36,55Mbps), média DVD (DVD+/-R, DVD+/-RW i dvouvrstvé disky DVD) 8x rychlostí a DVD-RAM 5x rychlostí. Starší CD média pak zvládá číst 32x rychlostí.

Při čtení HD DVD je použit modrý laser o vlnové délce 405nm (405nm má i laser BluRay) místo červeného laseru u disků DVD. Kratší vlnové dráhy umožňují přes čočky lépe koncentrovat paprsek a dosáhnout tak vyšší hustoty dat. HD DVD disk může na jedné vrstvě obsahovat až 15GB dat, takže dvouvrstvý oboustranný disk se pyšní kapacitou 60GB. HD DVD-RW disk má pak při jedné vrstvě kapacitu 20GB, na vrstvě druhé 12GB, celkem tak má dvouvrstvý disk kapacitu 32GB, pokud je oboustranný, tak až 64GB (což je asi 16 hodin HD obrazu).

Na HD DVD médiích budou k sehnání například filmy Batman Begins, Million Dollar Baby, Alexander, Dannyho parťáci, Bournův Mýtus, 12 Opic, Forrest Gump a Harry Potter. Mechanika bude na trhu od ledna 2006 za cenu 500€.

Zdroj: www.nec.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama