reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Něco málo chladičů z dílny firmy ASUS

25.9.2006, Jakub Sadílek, aktualita
Něco málo chladičů z dílny firmy ASUS
Asus firma známá především výrobou základních desek a notebooků představila i několik nových kousků ze svého repertoáru chladičů procesorů. První z nich se jmenuje Asus Chilly Vent Lux. Chladič je určen pro patice 754, 939 a AM2 (tedy patice...
Asus firma známá především výrobou základních desek a notebooků představila i několik nových kousků ze svého repertoáru chladičů procesorů.

První z nich se jmenuje Asus Chilly Vent Lux. Chladič je určen pro patice 754, 939 a AM2 (tedy patice AMD). Chladič s klasickým designem je vyroben hned ze tří materiálů, základna chladiče je vyrobena z mědi potažená tenkou vrstvou niklu a žebrování chladiče je z niklem pokovovaného hliníku. Proudění vzduchu zabezpečuje jedenáctilopatkový ventilátor s maximálními otáčkami okolo 2000 ot/min při nichž by měl vydávat příjemných 25dB. Urychlení přenosu přebytkového tepla ze základny chladiče na žebra je realizováno dvěma trubičkami heat-pipe.


S podstatně originálnějším designem přichází Silent Square Pro (nástupce Silent Square). Tento chladič je určen hlavně hráčům počítačových her a vlastníkům procesorů, které produkují velké množství tepla. Silent Square Pro se může namontovat na patice pro procesory AMD i Intel, konkrétně sockety 478, 775, 939 a AM2. Chladič je vyroben především z mědi a hliníku, měděná je základna, žebrování hliníkové. Za samozřejmost lze považovat pět heat-pipe trubiček spojujících základnu chladiče se žebry (lamelami) chladiče. Přesto, že by se to na první pohled mohlo zdát, nejde o pasivní chladič – proudění vzduchu v chladiči zabezpečuje výkoný ventilátor s maximálními otáčkami pohybujícími se okolo 2500 ot./min.


K chladiči se dodává též panel do 3,5“ pozice. Jde o potenciometr či PWM obvod regulující otačky ventilátoru a LCD displej zobrazující přibližné momentální otáčky s potřebnou logikou.


Bezpochyby nejoriginálnější je řešení chladiče V-Nadro určeného pro desky se socketem 775. Chladič je vyřešen velice netradičním způsobem s ventilátorem umístěným mezi dvě zkosené části žebrování. Ten dosahuje rychlosti okolo 2800 ot./min. Netradiční umístění ventilátoru uprostřed chladiče má zlepšit chladící schopnost celého zařízení který je posílen o technologii heat-pipe.


Poslední, o čem je nutné informovat, je cena a dostupnost. Všechny chladiče budou na našem trhu dostupné během několika dnů nebo již jsou k dispozici, několik internetových obchodů již přijímá objednávky. Pokud jde o ceny, čerpal jsem z průměru českých obchodů: V-Nadro lze sehnat okolo 550Kč, Silent Square Pro stojí přibližně 1350Kč a Chilly Vent Lux je k dispozici od 580Kč včetně DPH

Zdroj: Asus
reklama