reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nedostatek čipů dle Intelu ovlivní tradiční slevové akce

25.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Nedostatek čipů dle Intelu ovlivní tradiční slevové akce
Se svátky spojenými s podzimem a závěrem roku se pojí i řada prodejních slevových akcí, mezi nimiž vyčnívá Black Friday. Letošní akce by ale dle Intelu mohly být v případě počítačů a elektroniky velice chudé. 
Máme na mysli pochopitelně skutečný Black Friday, který připadá na jediný den v roce a ne na libovolný donekonečna prodlužovaný termín a stejně tak jde o opravdové slevové akce namísto chytání hejlů na virtuální slevy. Letos ale mohou být slevové akce spojené s počítači a elektronikou obecně velice chudé, jak varuje Intel, přičemž příčina je zřejmá. V době nedostatku nelze očekávat, že by obchodníci byli ochotni zlevňovat zboží, které mohou pohodlně prodat i za běžné nebo dokonce ještě vyšší než doporučené ceny.
 
Ostatně dle Intelu svět právě našel dno, co se týče výrobních kapacit počítačových čipů a jejich dostupnosti. Pozitivní na tom je alespoň to, že nyní už se má situace zlepšovat, i když jen pomalu. 
 
 
Výrobci PC také už dávno dávají prioritu takovým modelům, z nichž mají celkově vyšší tržby, čili trpí výroba levných počítačů. Ostatně AMD nemá na běžném trhu žádný moderní desktopový procesor či APU s cenou pod 7000 Kč (ano, Ryzen 5 5600G už zdražil) a to máme v paměti doby, kdy tomu bylo spíše naopak. George Davis (CFO Intelu) také mluví o nízkém zájmu OEM výrobců o levné procesory, neboť i oni mají omezené zdroje, které raději využijí pro výrobu dražších počítačů. 
 
Dle PCWorldu to ale platí i pro další zboží, jako jsou televizory, jejichž průměrná prodejní cena roste, takže je zřejmé, že zajímavých slevových akcí bude skutečně pomálu, pokud vůbec nějaké a že bude ještě větší důvod k obezřetnosti ohledně toho, zda jsou nabídky skutečně výhodné. Spotřebitelé by se také při koupi počítačové techniky coby dárků mohli zaměřit na levnější a dostupnější zboží, jako jsou myši, webkamery a zkrátka periferie, přičemž ze své podstaty budou stále dobře dostupné také hry či obecně software. 


reklama