reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Několik novinek kolem Windows 10 a pár drobností z Redmondu navrch

1.9.2016, Michal Hala, aktualita
Několik novinek kolem Windows 10 a pár drobností z Redmondu navrch
Objevilo se pár nových a zatím nevyřešených problémů s Windows 10, některé starší zase řeší aktuální kumulativní update. Navrch přidáme pár softwarových novinek z vývojové dílny Microsoft Garage.
O problémech se zamrzáním systému v případě, že je OS na SSD a programy na jiném disku jsme už psali. Stejně tak o zamrzání webkamery. Statisticky šlo v prvním případě o drobnost, ale vyprávějte to dotčeným uživatelům, a v druhém případě už o rozsáhlejší problém. Jako by toho nebylo málo, přibyly nyní nové problémy.

První je pád systému po připojení čtečky Amazon Kindle, což není ani masivní problém, ale ani úplně zanedbatelná drobnost. Druhý problém je, že po nedávné aktualizaci KB3176934 přestává fungovat PowerShell. Nedokážu posoudit, kolik lidí ho běžně používá, ale je poněkud nešťastné, že se Microsoftu „perou“ mezi sebou nástroje z jeho vlastní dílny.

Zákonitě toho minulý i tento týden byly plné weby a diskusní fóra byla plná kritiky giganta z Redmondu. Tak velká společnost s tak velkým dosahem a dopadem ve světě osobních počítačů má proti sobě spoustu lidí, kterým (přinejmenším) leží v žaludku. Každopádně mi teď vrtá hlavou, jestli je situace, kdy velký i malé updaty přináší nejen marginální problémy, jednak řešitelná a jednak dlouhodobě udržitelná.

Ohledně řešitelnosti si myslím, že by se v Redmondu měli vážně zamyslet nad tím, jak posílit a zefektivnit testování updatů a současně minimalizovat vypouštění chybných verzí systému ven. Třeba podniky mají možnost zvolit si větev (branch), kdy jsou instalace updatů odloženy o nějakou dobu. Jenže vyprávějte to SOHO uživatelům a menším a malým firmám, když tihle všichni dohromady dělají v jistém smyslu Microsoftu nedobrovolné betatestery.


Universal Windows Platform


Žádné řešení, které by bylo dostatečně robustní z hlediska testování, a současně zcela eliminovalo uvolňování nedodělků či chyb, mě nejen nenapadá, ale pochybuji, že je reálně vůbec možné. Občas má totiž problém i Apple s macOSem a tam je velmi omezená množina konfigurací hardwaru, aplikačního softwaru a periferií.

Teď k té udržitelnosti stávajícího stavu – Microsoft přinejmenším prozatím tohle ustojí, byť možná nastane situace, že nějaké jednotky procent uživatelů postupně přejdou k Applu a k Linuxu. Ale určitě nebudou všichni uživatelé chtít být uvázáni k hardwaru jediného dodavatele. A Linux, pokud začne jeho podíl výrazněji růst, bude nakonec zákonitě mít srovnatelné problémy s testováním jako Microsoft s Windows 10.

Teď ta dobrá zpráva – Microsoft aktuálně uvolnil kumulativní aktualizaci KB3176938, která mimo jiné řeší problém se zamrzáním počítačů s více disky zmíněný v úvodu tohoto článku. Systém se mění na verzi 14393.105 a pokud si necháte vpravo dole na ploše zobrazit verzi systému, tak to bude 14393.rs1_release_inmarket.160819-1924. Problém s PowerShellem je prý vyřešen, webkamery zatím ne a Kindle zřejmě též ne.

A nakonec novinky z Microsoft Garage – tato softwarová laboratoř uvolnila k testování šest aplikací. Cache je něco jako inteligentní cloudová schránka na dokumenty, obrázky atd. společná pro všechna vaše zařízení (mobil, tablet, počítač…) – a mimochodem opravdu to není něco jako OneNote nebo Evernote. Ostatní novinky mi připadají už méně zajímavé.

Nicméně další tedy je Hearing AI, která vizualizuje zvuky. Project Copenhagen řeší propojení OneDrivu s Gmailem. Project Oceana umožňuje propojit schránku v Outlooku s browserem. Project Santorini je určen pro správu fotografií. Konečně Write Ideas je určen (nejen) studentům k zachycení nápadů pomocí hlasu, náčrtků i textu. Pokud vás některá z aplikací zaujala, tak zatím jsou na pozvání. To znamená, že se musíte přihlásit jako jejich testeři (zde).

Zdroj: Microsoft (1, 2), ZDNet
reklama