Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Někteří investoři chtějí ve vedení Microsoftu změnu

19.9.2013, Jan Vítek, aktualita
Někteří investoři chtějí ve vedení Microsoftu změnu
Ačkoliv je jasným horkým kandidátem na budoucí volnou pozici CEO ve firmě Microsoft bývalý šéf Nokie Stephen Elop, nejméně tři z dvaceti nejdůležitějších investorů Microsoftu chtějí někoho, kdo přinese změnu kurzu. Jejich volba by tak padla...
Ačkoliv je jasným horkým kandidátem na budoucí volnou pozici CEO ve firmě Microsoft bývalý šéf Nokie Stephen Elop, nejméně tři z dvaceti nejdůležitějších investorů Microsoftu chtějí někoho, kdo přinese změnu kurzu. Jejich volba by tak padla na Alana Mulallyho, šéfa For Motor nebo na Mika Lawrieho z Computer Sciences Corp. Nicméně ani jeden alespoň prozatím nevyjádřil zájem o pozici v Microsoftu usilovat.





Ustanovená komise Microsoftu měla původně sestavený seznam celkem 40 kandidátů na pozici CEO a ten se nyní zužuje, jak jsou jednotliví kandidáti posuzováni. Není jasné, zda Microsoft oba zmíněné kandidáty vůbec kontaktoval, ovšem mluvčí firmy Ford uvedl, že Alan Mulally plánuje zůstat na své pozici přinejmenším ještě po celý rok 2014. Microsoft přitom bude nového CEO potřebovat již v polovině příštího roku.

Je také celkem zřejmé, proč investoři chtějí někoho, kdo přinese velké změny. Microsoft je sice stále velmi výdělečným podnikem, ovšem trend jde proti němu. Prodeje počítačů PC klesají a na vzestupu jsou mobilní zařízení, kde má Microsoft oproti firmám Apple a Google jen velmi malý podíl. Od nového CEO se tedy očekává, že se zaměří na nové příležitosti a přestane s prodělečnými investicemi. Za dvě takové můžeme považovat tablet Microsoft Surface a systém Windows RT, jejichž nové verze Microsoft chystá i přesto, že tyto produkty na trhu naprosto selhaly.

Zdroj: X-bit labs