reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nerezová ocel 17-4 PH vyrobená 3D tiskem už může být srovnatelná s tradiční

26.9.2022, Milan Šurkala, aktualita
Nerezová ocel 17-4 PH vyrobená 3D tiskem už může být srovnatelná s tradiční
Nedávno byla vyrobena titanová slitina pomocí 3D tisku, která měla rekordní vlastnosti, lepší než při tradičních metodách. Nyní se něco podobného povedlo i s nerezovou ocelí 17-4 PH díky 3D tisku, kde dosáhla vlastností tradičně vyráběných typů.
Technologie 3D tisku začíná čím dál více promlouvat do průmyslu, kde přebírá úlohu výrobních metod dokonce už i u kovů. V podstatě jde o aditivní velmi přesné svařování a tavení kovového prášku pomocí laserů s využitím dalších podpůrných metod, které pomáhají řídit proces hlazení a tuhnutí. Vedle nedávno prezentované technologie pro výrobu titanové slitiny pomocí 3D tisku se tato technologie už dnes nezřídka využívá i pro výrobu oceli, např. typu 17-4 PH, která obsahuje okolo 17 % chromu, 4 % niklu a podobně tak i mědi. Problémem bylo, že doposud měly takové typy oceli vyráběné pomocí 3D tisku horší vlastnosti než ty vyráběné tradičními metodami.
 
Ocel
ilustrační obrázek, autor: Rob Deutscher, CC BY 2.0, přes Flickr
 
Čínský vědcům se nicméně i při využití 3D tisku povedlo dosáhnout plně martenzitické struktury oceli a srovnatelných vlastností s tradičními metodami. Využili k tomu rentgenové difrakce, která jim umožňuje lépe pochopit aktuální strukturální vlastnosti oceli při tisku a mírně upravovat proces a složení, aby bylo dosaženo co nejlepšího výsledku. Díky tomu, že mohou řídit složení, mohou také lépe řídit chlazení a změnu stavu na pevný. Výsledkem je mez kluzu 1157 ± 23 MPa, což je srovnatelné s tradičními metodami. Např. ocel 17-4 PH vyráběná u společnosti Sculpteo (BASF) pomocí 3D tisku má tuto mez jen 680-700 MPa.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama