reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

New Story staví v Mexiku vesnické domky pomocí 3D tisku

16.12.2019, Milan Šurkala, aktualita
New Story staví v Mexiku vesnické domky pomocí 3D tisku
Stavba obydlí pro chudé může využívat i moderní technologie ke snížení nákladů. Využívá toho charitativní organizace New Story, která ve spolupráci se společností ICON v Mexiku vyrábí domky pro nejchudší pomocí obří 3D tiskárny.
Slumy jsou problémem v mnoha částech světa a nezisková charitativní organizace New Story se je pokouší vyřešit pomocí moderní technologie 3D tisku. Ve státě Tabasco v Mexiku totiž spolu se společností ICON nechává tisknout ve 3D nové domy pro chudé, aby nemuseli bydlet v otřesných boudách bez hygienického vybavení. Do konce příštího roku by v této oblasti mělo stát 50 nových domů, které nahradí původní přístřešky.
 
ICON New Story dům
autor: Icon / Joshua Perez
 
Ty by měly být výrazně odolnější (oblast je známá zemětřeseními i záplavami), hezčí, bezpečnější i komfortnější. Každý dům má mít 500 čtverečních stop, což odpovídá zhruba 46 m2. Každý dům má obsahovat dvě ložnice, obývací pokoj, kuchyň a také koupelnu. Tisk každého domu zabere zhruba 24 hodin čistého času, ten je ale rozfázován na několik dní, přičemž je možné tisknout až dva domy současně pomocí tiskárny o délce 10 metrů. Organizace už pomocí tradičních metod pomohla postavit přes 2200 domů ve 4 různých zemích, přičemž tímto ovlivnila více než 11 tisíc životů.
 
ICON New Story dům
autor: Icon / Joshua Perez
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama