reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nikkei Asia: váznou dodávky litografických strojů pro nové továrny

8.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Nikkei Asia: váznou dodávky litografických strojů pro nové továrny
Od průmyslníků se prostřednictvím Nikkei Asia dozvídáme, že pokud jde o dodávky litografických strojů či obecně výbavy továren pro výrobu čipů, výrazně se prodlužují dodací lhůty.  
Firmy investující do nových továren pro výrobu čipů spoléhají na výrobce potřebné výbavy, jako jsou litografické skenery, přičemž každému musí být jasné, že v nejbližších letech bude takových strojů zapotřebí mnoho, což koreluje s probíhající a plánovanou výstavbou. O nové stroje tak bude mít zájem i Intel, Samsung, TSMC či SK hynix, což jsou firmy, které prudce zvýšily své investice do výroby. 
 
 
Můžeme tu připomenout i informace od Financial Times, které udávají prostě a jednoduše to, že společnost ASML není nafukovací a i když se aktuálně snaží rozšiřovat své výrobní kapacity, je značně závislá na svých dodavatelích, kteří musí udělat to samé, čili jde o běh na dlouhou trať. 
 
Nikkei Asia popisuje v podstatě stejný problém z odlišného úhlu pohledu, a to pohledu zákazníků firem jako ASML, Canon či Nikon. Ti nyní mohou sledovat prodlužující se lhůty dodání potřebné výbavy pro své továrny, které nyní dosahují už i 18 měsíců.
 
Touto zprávou tak nemůžeme být překvapeni a jde v podstatě jen o potvrzení toho, co tvrdí Financial Times. Evropský ASML má přitom aktuálně nedostatek mnoha různých komponent, které využívá pro své litografické stroje. Jde tu konkrétně o chybějící optiku, ventily, pumpy, mikrokontrolery, ale i plast. 
 
Nyní jde tak o problém, který se týká samotných výrobců čipů, ale pokud ti kvůli tomu nedokáží zprovoznit své nové kapacity, pak to v budoucnu pocítí i zákazníci. Pokud ti ale něco jistě pocítí, pak to budou vyšší ceny, které nedostatek přináší. Těžko přitom najít něco, čeho nedostatek není, neboť jde i o substráty pro PCB a jiné potřebné materiály, křemíkové wafery a v neposlední řadě také chybí lidé. 
 
Na druhé straně je tu ale v některých případech i zvolňující poptávka a před tím také dle Nikkei Asia varoval už Gokul Hariharan z JPMorgan, dle nějž by tomu výrobci čipů měli věnovat pozornost. Důležité tak je, aby investice do výroby nebyly přehnané, o čemž dříve mluvil i šéf Intelu Patrick Gelsinger, když prezentoval novou strategii IDM 2.0.  


reklama