reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Noctua NH-C14S a NH-D15S: asymetrické chladiče CPU

18.5.2015, Jan Vítek, aktualita
Noctua NH-C14S a NH-D15S: asymetrické chladiče CPU
Rakouská Noctua se rozhodla dnes představit dva nové procesorové chladiče, které mají asymetrický design. Jde o dvojitou věž v podobě modelu NH-D15S a pak tu je nižší NH-C14S s jedním žebrovím.
Nové modely chladičů Noctua byly vyrobeny tak, aby zajistily lepší kompatibilitu, čili nevadily žádným jiným komponentám na základní desce a především tedy případné kartě ve vrchním slotu PCI Express nebo také modulům operační paměti. Oba tu jsou proto, aby nahradily starší modely, a to NH-D15 a NH-C14, s nimiž tedy asi někteří uživatelé měli problémy.




NH-D15S


Jak říká CEO firmy Noctua Roland Mossig, 140mm chladiče si vyhlížejí především nadšenci, kteří hledají kvalitní chlazení s velmi tichým provozem, ale takto velké chladiče mohou blokovat vrchní slot na mnoha dnešních základních deskách. V případě nových NH-D15S a NH-C14S by to už tedy mělo být v pořádku.





NH-D15S na rozdíl od modelu NH-D15 (recenze) využívá pouze jeden ventilátor umístěný uprostřed, ale jeho dvojí žebroví by mělo být také trošku vychýleno ze středu. Díky jednomu ventilátoru by měl být tento chladič levnější a také nebudeme mít problém s instalací paměťových modulů o výšce až 65 mm. V případě potřeby ale bude samozřejmě možné si ventilátor dokoupit, a to 140mm nebo menší 120mm.




NH-C14S


Nový NH-C14S je tedy také mírně upravený NH-C14 (recenze). Využívá ventilátor NF-A14 PWM, který může být i mezi žebrovím a základnou, čímž se ušetří místo a chladič má na výšku pouze 115 mm. Pokud ale dáme ventilátor nahoru, získáme zase prostor pro až 70 mm vysoké paměťové moduly. I tento chladič pak nemá zasahovat do prostoru karet.





Noctua NH-D15S a NH-C14S přichází na trh jako obvykle s montážním systémem SecuFirm2, firemní teplovodivou pastou NT-H1, Low-Noise Adaptérem pro zpomalení ventilátoru a šestiletou záruční lhůtou. NH-C14S je už na cestě do obchodů a k dispozici bude za 75 eur a NH-D15 přijde na trh v červnu s cenou 80 eur.

Zdroj: TZ Noctua
reklama