reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Noctua přinese ventilátory s aktivním potlačením hluku

29.5.2012, Jan Vítek, aktualita
Noctua přinese ventilátory s aktivním potlačením hluku
Společnost Noctua ve spolupráci s firmou RotoSub hodlá na trh přinést ventilátory, které využijí technologii ANC zmíněné firmy. ANC znamená Active Noise Cancellation (nebo ji také můžeme označovat jako Active Noise Control či Active Noise...
Společnost Noctua ve spolupráci s firmou RotoSub hodlá na trh přinést ventilátory, které využijí technologii ANC zmíněné firmy. ANC znamená Active Noise Cancellation (nebo ji také můžeme označovat jako Active Noise Control či Active Noise Reduction) a poslouží k aktivnímu potlačení hluku. V zásadě asi nejde o nic nového, neboť tuto funkci mají také některá sluchátka, která se obyčejně nazývají Noise-cancelling headphones.




- původní model NF-F12 PWM -


ANC spočívá v tom, že k zvukové vlny hluku se vyruší tím, že proti nim sluchátka, nebo zde ventilátor, vyšle z reproduktoru zvuk se stejnou amplitudou, ale invertovanou fází, čímž se vlny vzájemně potlačí. Technologie od RotoSub (R-ANC) přitom má být unikátní v tom, že zvuk pro vyrušení vln má produkovat sám ventilátor. To však nebylo upřesněno.





Výsledný ventilátor má pak být tak tichý, že mu nemohou konkurovat žádné konvenční modely, ani ty optimalizované pro tichý provoz. Firma RotoSub, která je dle svého CEO Larse Strömbäcka evidentně ze Švédska, si rakouskou Noctua přímo sama vybrala a první model, který má její technologii využít, má být model NF-F12 FocusedFlow (recenze). Ten bude jako funkční prototyp představen již za několik dní na Computexu (5. - 9. červen, Nangang Exhibition Hall 1F, stánek J1312).

Mårten Oretorp z RotoSub se také nechal slyšet, že jejich cílem je dosáhnout o 80% vyššího průtoku vzduchu a o 120% vyšší statický tlak při původní hlučnosti. Ovšem na to si budeme muset ještě počkat, a to odhadem rok až rok a půl.

Zdroj: TZ Noctua
reklama