reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Noctua rozšiřuje nabídku 5V ventilátorů o 60mm modely

12.5.2016, Jan Vítek, aktualita
Noctua rozšiřuje nabídku 5V ventilátorů o 60mm modely
V počítačovém světě využíváme jako uživatelé nejčastěji 12V ventilátory, ovšem rozšířeny jsou také 5V modely, které se uplatní třeba v síťových zařízeních (NAS) nebo při použití s různými minipočítači jako Raspberry Pi.
Zde právě nastupuje společnost Noctua, která rozšiřuje nabídku takových ventilátorů, jež jsou primárně určeny pro napájení pěti volty. Staví přitom na osvědčených modelech, a tak se objevila 5V verze 60mm modelu NF-A6x25, vedle nějž je tu také NF-A6x25 5V PWM s podporou řízení otáček pomocí pulzní modulace. Již před rokem a půl ale byly představeny také první 5V ventilátory Noctua, a to 40mm.





NF-A6x25 5V poběží na fixních otáčkách 3000 RPM, zatímco NF-A6x25 5V PWM může být řízený přímo ze zdroje napájení. Vedle toho můžeme samozřejmě u obou využít ještě snížení napětí pro docílení nižší rychlosti. Oba nové ventilátory také využívají rámečky AAO (Advanced Acoustic Optimisation) stejně jako jiné prvky jako Flow Acceleration Channels, Stepped Inlet Design či Inner Surface Microstructures které jsou u ventilátorů Noctua dobře známé. Jde o různé struktury, které najdeme v rámečku a na lopatkách, jejichž úkolem obecně je snižovat hlučnost a zvyšovat efektivitu.

CEO společnosti Noctua Roland Mossig vidí v 5V ventilátorech příležitost, neboť pociťuje vzrůstající poptávku po takových modelech. Chystá se tak v budoucnu rozšiřovat jejich nabídku a dále vyrábět úspěšné modely. Například takové NF-A4x10 5V jsou prý často využívány v různých zařízeních pro domácnosti, jako jsou menší NAS servery a uživatelé si je také často kupují do systémů založených na Raspberry Pi a podobných, kde 12V napájení není k dispozici.

Noctua na nové NF-A6x25 5V (PWM) poskytne šestiletou záruku a prodávat je bude za 14,90 eur. Oba modely se mají dostat na trh už brzy a více si o nich můžete zjistit na stránkách výrobce (viz zdroj).

Zdroj: TZ Noctua
reklama