reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nokia 1100 - Krátké preview

2.12.2003, Petr Hájek, článek
Nokia 1100 - Krátké preview
Jednoduchý, spolehlivý mobilní telefon vytvořený především pro nové, expandující trhy, který má nabídnout přístup k základním GSM službám za cenu přijatelnou i pro zákaznkíky na tento parametr velice citlivé. Nokia 1100 je sice určena především pro země jako Indie, Čína atd., ale samozřejmě se objeví i na ostatních běžných trzích včetně Evropy.

Společnost Nokia se chystá obohatit svoje portfolio výrobků o další model, z jehož číselného označení je zřejmé, že půjde o typ jednoznačně lowendový, zaměřený na jednoduchost použití a široké masy uživatelů. Za výhodnou cenu tak Nokia 1100 nabízí pouze základní funkce pro práci se zprávami a hlasem. S pouhými 93 g váhy má Nokia 1100 velmi malé rozměry, takže nezabere mnoho místa. Nokia se při návrhu designu rozhodla použít protiskluzovou úpravu bočních hran, které zajistí spolehlivější úchop, o menším vlivu prachu a vlhkosti nemluvě. Displej rozlišení 96 x 65 pixelů je pochopitelně pouze černobílý, layout kláves je přehledný a evokující jiné lowendové modely. Starší uživatelé ocení možnost zvětšit si písmo, na jednu "obrazovku" se vejdou maximálně 4 řádky textu. Přístroj si lze upravit k obrazu svému s pomocí vyměnitelných krytů Xpress-on. Jak je dnes zvykem již i u lowendu, lze porůznu měnit loga i zvonění.

Nokia 1100 má velké klávesy, tlačítka pro dvojsměrný scrolling a Navi key, díky kterému je používání interface zjednodušeno na maximální možnou míru. Aby se někdo hned neošklíbal nad slovem lowend, Nokia 1100 má celou řadu zajímavých funkcí - stopky, budík, vibrační zvonění, baterku i dvě vestavěné hry. Při psaní textu je odezva systému svižná, SMS zprávu lze zaslat na více adres zároveň.

Nokia 1100 podporuje hlasový kodek Advanced Multirate (AMR), jinak též čtvrtý hlasový kodek definovaný pro GSM. Tento systém spojuje výhody Enhanced Full Rate (EFR) kodeku a Half Rate (HR) kodeku při současném zvýšení kvality přenášeného hlasu. Nokia 1100 pracuje v sítích GSM 900/1800 MHz a objevit by se měla ještě před koncem letošního roku. Cena zatím neznámá a co se týče výdrže, tak se spekuluje o 2 - 4 h hovoru a nějakých 400 h ve standby módu.
Zdroj: GSMBOX
reklama