reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nokia 9800 - nástupce Psionu Revo od Nokie?

8.7.2004, Petr Hájek, článek
Nokia 9800 - nástupce Psionu Revo od Nokie?
Je tomu sotva pár dní, co se objevily první náznaky, že Nokia zvažuje začít s produkcí a prodejem nové linie handheldů. Informace byly tehdy velmi skrovné, teď se ale objevily další detaily naznačující, že Nokia 9800 možná bude podobná Psionům blahé paměti.
Na internetu se objevily informace, že handheld bude mít rozlišení 640 x 240 pixelů a velkou QWERTY klávesnici po vzoru Psionů. Nebylo vysloveně specifikováno, že půjde o véčkový zaklapnutelný model, dá se to ale předpokládat spíše než pevné provedení známé například od Palm OS Dany.

Má se za to, že zařízení bude obsahovat i vestavěný digitální fotoaparát a MP3 přehrávač. Co ale působí ve spojení s Nokií jako dosti velká perlička je fakt, že přístroj nemá mít vestavěný GSM/GPRS modul, je tedy zřejmé, že bude mít blíže ke kapesním počítačům nežli chytrým telefonům. Přítomen ale bude Bluetooth zaručující snadné připojení k síti skrze modrozubý telefon.

Další velkou otázkou je pojmenování handheldu, má být údajně označen jako Nokia 9800. Ačkoliv je téměř jisté, že model poběží na Symbian OS, není zatím jasné na jaké verzi, první fámy sice hovořily o Series 60, ten ale nepodporuje takto vysoká rozlišení a je také zaměřen spíše na smartphony, do kterého má Nokia 9800 dost daleko.

Tak, to byly zatím všechny známé informace. Pokud se přístroj dostane přes stádium testovacího prototypu (tedy za předpokladu, že opravdu existuje a není produktem okurkové sezóny...) a skutečně se dostane na trh, nastane pro Nokii jeden velice důležitý okamžik - podobná věcička by jí totiž mohla umožnit vstoupit na naprosto nový trh.

Pro doplnění dodejme, že Nokia Communicatory běžící na Series 80 mají GSM/GPRS, klávesničky a displeje rozlišení 640 x 200 pixelů.
Zdroj: Brighthand
reklama