reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nokia se stává majoritním akcionářem Symbianu!

10.2.2004, Petr Hájek, článek
Nokia se stává majoritním akcionářem Symbianu!
Společnost Nokia odkoupila za 252 250 000 USD akcie Symbianu doposud vlastněné Psionem (vzpomeňme, jak se obě tyto firmy podělily o podíl Motoroly v Symbianu minulý rok), suma sumárum se Nokia dostává na 63,3 procent vlastnictví Symbianu a stává se tak jeho majoritním vlastníkem.
Do not trust Nokia!Zbytek akcií je vlastněn firmami Ericsson, Sony Ericsson, Siemens a Panasonic. Nokia se nechala slyšet, že chce ochraňovat "Dlouhodobý úspěch Symbianu na trhu s rostoucí konkurencí bezdrátových OS." Jinými slovy, Nokii půjde samozřejmě o to, předčit Windows Mobile.

Obětí se mohou stát firmy, které vsadily na UIQ technologii, jejíž UI se od Nokiáckého Series 60 atd. odlišuje. Bude zajímavé sledovat, jak se Sony Ericsson, synonymum pro Symbian UIQ, zachová - koupí podíl zpět? Přeorientuje se na Windows CE .NET? Nebo se snad smíří s OS řady Series? Po Motorole se tedy stahuje i Psion, což je o to podivnější, že z jeho EPOC OS vlastně Symbian vznikl. Tak jako tak, dezerce Psionu od Symbianu mnohé fanoušky platformy opravdu zklamala.

Někteří zahraniční kolegové nešetří ostrými slovy a zcela bez obalu říkají, že se Symbian stane pouhou loutkou v rukou Nokie. Zřejmé je i to, že pokud někdo bude uvažovat o použití Symbian OS ve svém handheldu, musí také počítat s tím, že sekundárně posiluje pozice Nokie. Situace u největšího konkurenta, tedy Microsoftu, je taková, že MS sám (možná zatím...) smartphony nevyrábí, ale pouze pracuje na operačním systému, který si dále licencují koncesionáři.
reklama