reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nová preview verze Skype Translatoru přidává čínštinu a italštinu

12.4.2015, Michal Hala, aktualita
Nová preview verze Skype Translatoru přidává čínštinu a italštinu
Ve Windows Store je k dispozici nová preview verze Skype Translatoru. Na podporu češtiny můžete rovnou zapomenout, takže tenhle článek berte jen jako pozvánku do budoucnosti. A ta vypadá v podání Microsoftu docela zajímavě.
Skype Translator je speciální rozšíření oblíbené komunikační aplikace Skype. Umožňuje komunikovat prostřednictvím Skypu osobám, které nemají žádný společný jazyk – tj. jazyk, kterému by rozuměly obě dohromady. Konverzace tedy probíhá ve dvou různých jazycích s tím, že překlad zajišťuje téměř v reálném čase právě Skype Translator.


Skype Translator


Translator funguje při videohovoru či normálním hovoru ve Skypu tak, že buď provádí hlasový překlad, nebo ho zobrazuje v podobě textu. Případně může dělat obojí zároveň. Pokud ve Skypu preferujete instant messaging, Translator si samozřejmě poradí i s psaným textem. Základem aplikace jsou pochopitelně slovníky, rozpoznávání hlasu (vstup), syntéza hlasu (výstup), důležité jsou prvky umělé inteligence (neuronální sítě) zajišťující pochopení jazyka a bude tam zřejmě ještě pár dalších „vychytávek“.


Skype Translator


Původní verze podporovala u překladu hlasu jen angličtinu (pochopitelně) a španělštinu (rovněž pochopitelně). Obě řeči jsou na pro Translator prioritním severoamerickém trhu dominantní. Nová verze přidává mandarínskou čínštinu a italštinu. Další řeči mají postupně následovat. Kdy se dočkáme my s češtinou, nebylo oznámeno, ale přílišný optimismus asi nebude na místě. Je to ostatně podobné jako s Cortanou. Co je týče psaných instantních zpráv, tak Translator zvládá už čtyřicet jazyků.

Když už jsme zmínili Cortanu, tak by bylo zajímavé vědět, jestli se Skype Translatorem nesdílejí některé prvky. Obě pracují s hlasem a obě mu do nějaké míry i rozumí. A ovládání počítače hlasem, respektive porozumění mluvenému slovu se možná časem stane natolik normálním, že se tahle funkcionalita přestěhuje rovnou do operačního systému. Mimochodem Skype Translator sdílí některé prvky s Bing Translatorem.


Skype logo


Zajímavé ohledně ambic Microsoftu se Skype Translatorem je to, že to, že ho ve svém e-mailu ke čtyřicátému výročí společnosti výslovně zmínil Bill Gates: „Zabýváme se každým aspektem moderních počítačových technologií a máme nejhlubší oddanost výzkumu v odvětví… Výsledek je patrný v produktech, jako jsou Cortana, Skype Translator a HoloLens. To jsou jen některé z mnoha inovací, které jsou na cestě…“

Takže společnost si s aplikací zřejmě docela věří a současně na ni také dost spoléhá. Otázkou rovněž je, jestli ostrá verze bude stále zdarma. Už s ohledem na vývoj, který určitě nebyl levný. A všechno Microsoft zadarmo rozdávat nemůže.

Zdroj: Windows IT Pro, Wired
reklama