reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nové čipy ATi budou vyráběny 80nm procesem

9.11.2005, Milan Šurkala, aktualita
Nové čipy ATi budou vyráběny 80nm procesem
ATi to má v poslední době těžké. Její R520 byl dost opožděn a ač je jeho výkon velmi dobrý, 512MB GeForce 7800GTX jej lehce strčí do kapsy. Napomoci by měl čip R580 na který se čeká snad ještě netrpělivěji než na R520. Ten bude R520 podobný,...
ATi to má v poslední době těžké. Její R520 byl dost opožděn a ač je jeho výkon velmi dobrý, 512MB GeForce 7800GTX jej lehce strčí do kapsy. Napomoci by měl čip R580 na který se čeká snad ještě netrpělivěji než na R520. Ten bude R520 podobný, ale bude mít trojnásobnou propustnost shaderů, za jeden cyklus tedy provede trojnásobné množství shader operací.



Co nás však více zajímá, je výrobní proces nových čipů. R580 bude postaven na 90nm jádře. Ovšem další čipy nikoli. Ty sice nebudou ani na dnes významně se rozvíjejícím 65nm procesu, ale na jakémsi mezistupni, 80nm. Neobvyklé výrobní procesy nejsou až tak vzácné, vždyť ATi i nVidia mají čipy vyráběné 110nm procesem.

Problém je totiž v tom, že výrobu těmto "návrhářům" grafických čipů provádí firmy TSMC a UMC. Ty jsou sice schopny vyrábět 65nm čipy, ale není zaručena ani trochu slušná výtěžnost, ta se dá garantovat u procesorů, ale u grafických čipů je tomu o mnoho hůře. Vzpomeňte jaké problémy měla ATi s 90nm procesem u svých Radeonů. Výrobci prý jsou schopni zajistit uspokojivou výtěžnost 80nm výroby a jsou na ni připraveni.

Protože nejde o výrazné zmenšení velikosti tranzistorů, nebudou se ani příliš měnit vlastnosti čipů. Těm se nepatrně sníží spotřeba, ta ovšem s ohledem na velmi pravděpodobné zvýšení frekvencí bude spíše stejná. Právě vyšší frekvence má být hlavním pozitivem nové technologie. Tuto 80nm technologii by jako první měl využít čip RV535. Jak se vše podaří, ukáže až čas.

Zdroj: www.anandtech.com, www.techspot.com, www.wikipedia.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama