reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nové ovladače Radeonů prudce zvyšují výkon pod OpenGL

17.6.2022, Jan Vítek, aktualita
Nové ovladače Radeonů prudce zvyšují výkon pod OpenGL
Členové diskusních fór Guru3D zaznamenali, že připravované ovladače pro grafické karty Radeon prudce zvyšují výkon pod API OpenGL. A pokud říkáme prudce, myslíme tím plnou polovinu v případě Unigine Valley Benchmark. 
Raná verze ovladačů 31.0.12000.20010 Adrenalin se nachází v testovacím sestavení systému Windows 11 22H2 a obsahuje 22.05 OpenGL beta update, čili aktualizaci pro dané API. Ta přitom dle ohlasů opravdu podstatně zvyšuje výkon, na což ukazují výsledky testů Unigine Valley Benchmark 1.0. 
 
výkon pod OpenGL a Direct3D 11 se starými ovladači
 
Je však třeba upozornit na dvě věci, a sice že nové ovladače dostanou výkon pod OpenGL v podstatě jen na úroveň DirecX (či Direct3D) 11 a pak je třeba říci, že OpenGL jsou už stejně za zenitem a řadu let je tu jejich nástupce v podobě API Vulkan. 
 
výkon pod OpenGL a Direct3D 11 s novými ovladači
 
To však neznamená, že jde o zbytečnou věc, ostatně jinak by se něčím takovým AMD ani neobtěžovalo. Nejde přitom jen o jeden test, výkon v OpenGL byl vyzkoušen také v Unigine Superposition, a i když už nešlo o tak dramatický nárůst jako v Unigine Valley Benchmark 1.0, i třetina navíc je velice slušná a pokud jde o dopad jen novějších ovladačů, přímo nevídaná. Konkrétně se tu skóre zvýšilo z 11.796 na 15.762 bodů.
 
Testována byla moderní karta Radeon RX 6800 XT s procesorem Ryzen 9 5900X, ale i starší RDNA 1 v podobě Radeonu RX 5700 XT si v Unigine Superposition polepšila, to z cca 5 na 6 tisíc bodů, čili o pětinu. 
 
Zdroj: Guru3D, Neowin


reklama