reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nové Radeony v nabídce dlouho nevydržely, zákazníci jsou opět nespokojeni

19.11.2020, Jan Vítek, aktualita
Nové Radeony v nabídce dlouho nevydržely, zákazníci jsou opět nespokojeni
Společnost AMD včera vyslala na trh první Radeony RX 6000 a jak se dalo dle dosavadních zpráv předpokládat, vypuštění těchto produktů bylo pro většinu zákazníků zklamání. Podívejme se, jak tato událost probíhala. 
Jak jsme sledovali včera, Radeony RX 6800 a 6800 XT se objevily nejdříve v recenzích a zároveň s tím se mohly od 15:00 prodávat. Nicméně u nás se do nabídky obchodů dostaly až o několik minut či desítek minut později a zdálo se, že v ní vydržely vcelku dlouho a pokud si někdo pospíšil, mohl si svůj referenční model, i když za vyšší cenu než bylo slibováno, bez problémů objednat. Tedy vše v pořádku, nebo ne?
 
Dle ohlasů zrovna ne. Vyšší koncovou cenu, která v důsledku už závisí na obchodníkovi, bychom mohli akceptovat. Přece jen jde o začátek prodeje s omezeným počtem kusů a situace na trhu je taková, že ani alternativa od NVIDIE není k sehnání a pokud je známa cena některé karty, pak ta se zpravidla ani nepřibližuje k hranici 20 tisíc korun, natož aby šla pod ni.
 
Dá se očekávat, že stejně bude přinejmenším v nejbližších dnech vypadat i nabídka nových Radeonů. Někde zmizely i ceny, za něž se karty po začátku prodeje nabízely a co se týče provedených objednávek v době, kdy karty měly být ještě skladem, ty jsou i dle ohlasů našich čtenářů stornovány. Jednoduše řečeno, tento nástup Radeonů velice připomíná to, co předvedla NVIDIA v případě začátku prodeje karet RTX 3080.
 
 
Ovšem Frank Azor, který se dříve vsadil o 10 dolarů, že nástup RX 6000 nebude probíhat stejně jako v případě RTX 3000, na svém Twitteru zveřejnil svůj screenshot, jak si přímo z obchodu AMD objednal Radeon RX 6800. Tím si opatřil argument, s nímž může lépe odpálkovat množící se narážky na jeho sázku, i když samozřejmě nejde pouze o něj, jako spíše o všechny ostatní zákazníky. A ti uvádějí, že nabídka v obchodu AMD nevydržela ani tři minuty a vypadá to, že modelů RX 6800 bylo násobně více než RX 6800 XT. Frank Azor přitom zřejmě použil "tajný" odkaz na přímý nákup Radeonů na stránkách AMD, který měl být rozeslaný členům Red Team Plus ještě před začátkem prodeje. 
 
 
Krom firmy AMD ale můžeme samozřejmě opět vinit i scalpery, kteří už draží či za nafouklé ceny prodávají nové Radeony především na eBay. A pak je to pochopitelně i celková vysoká poptávka vytvořená nedostatkem konkurenčních GeForce a tím, že se po dlouhé době značně zlepšil poměr výkonu a ceny prodávaných karet. Pro zájemce o novou herní kartu či snad celé PC však v každém případě zůstává smutné konstatování, že tato doba jim vůbec nepřeje. 
 
Aktualizace: AMD vydalo krátké prohlášení, kde se však jen píše, že je potěšeno vysokou poptávkou a že pracuje na tom, aby se v příštích týdnech na trh dostalo co nejvíce karet. 


reklama