reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nový konektor přídavného napájení: až 600 W pro karty s PCIe 5.0

11.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Nový konektor přídavného napájení: až 600 W pro karty s PCIe 5.0
Grafické karty se už bezpečně staly největšími žrouty energie v herních PC a i obecně jsou to v oblasti PC hardwaru ty nejnáročnější komponenty vůbec. Jejich spotřeba by ale zřejmě měla dále ještě růst, jak ukazuje nový konektor.
Chystaná GeForce RTX 3090 Ti by prý měla využít nový 16pinový konektor přídavného napájení, ale ten evidentně nemá nic moc společného s tím, o čem chceme mluvit nyní. Samozřejmě tedy až na to, že jde v obou případech o přídavné napájení grafických karet, přičemž provedení bude velice podobné, ostatně co na něm také měnit. 
 
 
Když se ale na nově ukázaný konektor 12VHPWR podíváme pozorně, pak uvidíme, že jde rovněž o 16pinovou verzi, ovšem z toho tu je 12 hlavních a zbývající 4 menší v řadě vespod. Ty tak evidentně nebudou určeny pro hlavní proudovou zátěž. 
 
Nový konektor se objevil coby chystaný standard pro budoucí karty, jež mají nastoupit již s podporou rozhraní PCIe 5.0 a umožnit jim má odběr i přes 600 W. Tomu by tak mohly odpovídat již příští generace grafických karet chystané na další rok, neboť PCIe 5.0 už je téměř aktuální díky nástupu procesorů Alder Lake.
 
Pokud se má spotřeba karet ještě dále zvyšovat, pak už by asi byly klasické konektory PCIe se šesti a osmi piny (75 a 150 W) skutečně nepraktické, zvláště kdyby tu byl jako alternativa jeden jediný konektor 12VHPWR schopný zvládnout při 12 V mnohem vyšší proudovou zátěž. 
 
 
Z dostupných informací se dozvíme, že +12V pinů tu máme celkem šest a dle proudové zátěže mohou dohromady zvládnout až 662 W, ovšem celý konektor je určen prostě pro 600 W. To samozřejmě neznamená, že budoucí grafické karty budou mít takovou spotřebu, nebo snad dokonce až 675 W, když připočteme ještě 75 W ze slotu. Rezerva pro další generace či snad OC modely se vždy hodí, i když se tedy už dnes šušká, že příští generace Radeonů a GeForce skutečně mají být velice žravé. 
 
Nedozvídáme se ale to, k čemu mají sloužit ony čtyři menší piny. Může jít třeba o nějakou monitorovací funkci spíše než jiná napětí než 12 V. Ostatně už dnes zdroje kartám dodávají pomocí přídavného napájení jen 12 V a jsou snahy o prosazení standardu ATX12VO, který bude znamenat, že jiné napětí už zdroje umět ani nebudou. 
 
Musíme si ale ještě počkat na to, zda budoucí karty skutečně konektor 12VHPWR využijí. 


reklama