reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nový satelit GOES-16 už odeslal také první snímky Slunce

2.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Nový satelit GOES-16 už odeslal také první snímky Slunce
Nedávno jsme se podívali na první snímky Země ze satelitu GOES-16, který se nachází na geostacionární orbitě nad Amerikou. To znamená, že dokáže také dobře pozorovat Slunce, jak ukazují nejnovější záběry v různých spektrech.
Satelit GOES-16 je provozovaný agenturami NASA a NOAA, takže není divu, že se zaměřuje na americké kontinenty, a to nějakých 35.890 km vysoko na geostacionární orbitě, ovšem zatím nebyla zvolena jeho konečná poloha. Každopádně nám nyní nejde o fotografie Země pořízené nástrojem Advanced Baseline Imager (ABI), ale o fotografie Slunce dostupné díky nástroji Solar Ultraviolet Imager (SUVI), který naši hvězdu pozoruje v extrémním ultrafialovém spektru (EUV).




- klikněte pro zvětšení -


Slunce se právě nachází ve svém 11letém cyklu v období minimální aktivity, což znamená, že můžeme pozorovat i nejméně slunečních erupcí a výtrysků koronární hmoty do vesmíru, která je občas namířena k Zemi. Právě ta by v případě velké sluneční bouře mohla napáchat velké škody na elektrických sítích a elektronice obecně, takže SUVI bude sloužit v systému časného varování, které však nemusí být včasné.

NASA může s pomocí SUVI pozorovat především díry v koroně, což jsou místa, která se jeví jako temnější, přičemž právě tudy putují rychlé proudy plazmy do meziplanetárního prostoru a SUVI je detekuje jako chladnější místa. GOES-16 je přitom umístěn tak, aby mohl Slunce pozorovat nepřetržitě, takže je zřejmé, že se nenachází v pozici, která by jej pravidelně vystavovala zemskému stínu.


A jak je vidět z obrázku výše, Slunce je pomocí SUVI fotografováno v různých vlnových délkách EUV záření, neboť každá ukazuje rozličné detaily, ale ty nejviditelnější prvky si na jednotlivých snímcích odpovídají. Jde totiž o to, že koróna, neboli sluneční atmosféra, září díky své teplotě v různých spektrech a nejlépe je vidět v rentgenovém a EUV.

SUVI je další generace přístrojů pro sledování aktivity Slunce a navazuje na Solar X-ray Imager instalované na starších satelitech GOES. Nejnovější GOES-16 byl vypuštěn do vesmíru 19. listopadu 2016 jako GOES-R. Nyní má tak nové označení a relativně brzy jej má doplnit další satelit GOES-17, který se také uhnízdí nad americkými kontinenty a stane se z něj buď GOES-East, nebo GOES-West. To podle toho, kam bude nakonec přesunut GOES-16 letos na jaře.

Zdroj: Space.com

reklama