reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nový zdroj lithia? Dle vědců to může být odpadní voda z rafinérií

13.9.2021, Milan Šurkala, aktualita
Nový zdroj lithia? Dle vědců to může být odpadní voda z rafinérií
Lithium je jedním z prvků, který se používá pro výrobu akumulátorů, jehož důležitost roste s nastupující elektromobilitou. Problémem je ale obrovská poptávka a stoupající cena. Dle vědců by se mohlo získávat i z odpadních vod rafinérií.
Nastupující elektromobilita (a nejen ta) si žádá obrovské investice do energetiky i zvyšuje nutnost navýšit těžbu potřebných materiálů. Jedním z prvků, které najdeme ve většině akumulátorů, je lithium. Poptávka po něm roste, spolu s tím i cena a pochopitelně vzrůstá i důležitost otázky, kde ho vzít. Tesla si chce např. lithium získávat i sama, a to navíc ekologičtější cestou, než je dnes běžné. Často se hovoří o získávání lithia z mořské vody, které se dosud tvářilo sice jako technologicky možná cesta, ale příliš drahá. Pokroky z posledních týdnů ale naznačují, že i toto by se dalo udělat poměrně efektivní cestou. Další novinkou je práce vědců na University of Texas, kteří našli cestu, jak to učinit z odpadních vod.
 
Polymerová membrána pro filtrování lithia
 
Konkrétně by mělo jít o odpadní vody z rafinérií a podobných továren zpracovávajících ropu a zemní plyn. Dosud byl problém s tím, že se pomocí membrán snáze separoval sodík než lithium, nicméně vědci vyvinuli novou polymerovou membránu využívající korunových etherů, které dokážou tento proces otočit. Ta tak zpomaluje průchod sodíkových iontů a naopak urychluje lithiové, které je tak možné snáze oddělit a odflitrovat. Podle vědců by např. texaská továrna Eagle Ford Shale mohla týdně vyprodukovat dostatek lithia pro 300 elektromobilů, tedy zhruba 15 tisíc ročně. Rafinérie a jiné továrny by tak mohly zužitkovat nejen ropné produkty, ale i svůj odpad.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama