reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA bude prodávat licence na SLI, Quad-SLI na cestě

29.8.2008, Pavel Boček, aktualita
NVIDIA bude prodávat licence na SLI, Quad-SLI na cestě
NVIDIA na své akci NVISION 2008 oznámila, že bude prodávat licence na SLI pro čipové sady X58 (licenci si zřejmě bude moci koupit i Intel, ne však AMD na své čipové sady, neboť zde NVIDIA může nabízet vlastní čipsety). Nebude tak třeba přidávat...
NVIDIA na své akci NVISION 2008 oznámila, že bude prodávat licence na SLI pro čipové sady X58 (licenci si zřejmě bude moci koupit i Intel, ne však AMD na své čipové sady, neboť zde NVIDIA může nabízet vlastní čipsety). Nebude tak třeba přidávat čipy nForce 200, které skoro žádný výrobce nechtěl. Každý výrobce základních desek, který bude mít o SLI zájem, jednoduše poskytne jeden kus desky NVIDII pro testy a pokud deska projde, bude si moci vybrat z několika druhů certifikace, samozřejmě za patřičný finanční obnos. Podpora SLI bude zajištěna klíčem pro BIOS, zvaným cookie.



Základní desky s čipovou sadou mají celkem 32 PCIe 2.0 linek pro sloty PCIe x16, tedy maximálně osm linek na slot v případě osazení čtyřmi sloty. Díky přímé podpoře SLI však bude možné osadit přídavný čip nForce 200 a poskytnou čtyři sloty s plnými šestnácti linkami každý. Proto NVIDIA také konečně umožňuje vedle SLI a Tripple-SL i Quad-SLI, momentálně pracuje na příslušných ovladačích.

Podobně jako AMD chce i NVIDIA přejít přímo na 40nm výrobní proces. Respektive zřejmě TSMC chce přejít přímo na 40nm proces a tak přechází i oba velcí zákazníci. Bude to také poprvé v historii, kdy budou na trhu grafické karty, s jádry vyráběnými pokročilějším procesem než mikroprocesory. NVIDIA má již jádra ve vývoji a k vypuštění mají být příští rok. Pokročilejší technologie bude znamenat nižší spotřebu, menší rozměry (a tedy větší výtěžnost) nebo také více místa pro další jednotky při zachování stejných rozměrů.



NVIDIA se také odhodlala k frontálnímu útoku a na NVISION Intelu tvrdě vytkla, že je tyran a že už toho má dost. Otázka je, co chce dál dělat, nicméně je jasné, že hodně se bude točit kolem PhysX a naopak Larabee (více v našem článku o Larabee). V televizním seriálu Bořiči mýtů tak došlo na srovnání toho, co dokáže procesor a co grafická karta, pravděpodobně zaplacené NVIDIÍ. Proti sobě se postavily dva roboti, jeden malý s procesorem od Intelu a druhý mnohem větší s GPU NVIDIE, jejichž cílem bylo nakreslit obrázek střílením kuliček s barvou. Robot „Intel“ se zmohl na jednoduchý obličej za 40 sekund, zatímco robot „NVIDIA“ za takřka stejný čas nakreslil zjednodušený obraz Mony Lisy.



Výrobci grafických karet však moc nadšeni z NVISION neodešli, neboť se nedozvěděli nic nového o roadmapě NVIDIE. Všichni již například slyšeli o 55nm technologii vyrábném jádře GT200, nicméně zatímco se zdá, že jádro bude mít i více shader jednotek, výrobci vlastně oficiálně nic neví, vše je známo jen ze zpráv a aktualit. Jediné, co se výrobci dozvěděli, bylo to, že NVIDIA bude prodávat brýle, se kterými v kombinaci s novými 120Hz LCD monitory bude možné sledovat 3D obraz. Není navíc vůbec známo, kdy a za kolik se začnou prodávat, navíc než se rozšíři 120Hz monitory to také bude nějaký čas.



Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9)
reklama