Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA má naději v boji s AMD a Intelem, Čína schválila akvizici firmy Mellanox

17.4.2020, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA má naději v boji s AMD a Intelem, Čína schválila akvizici firmy Mellanox
Hardware firmy NVIDIA můžeme najít v řadě nejvýkonnějších superpočítačů světa, ovšem do budoucna jí hrozilo, že nebude mít oproti Intelu a AMD co nabídnout. Dobře to ukázaly ohlášené Exascale systémy. 
Dalo by se očekávat, že NVIDIA nebude chybět v další generaci superpočítačů, ovšem v případě dosud ohlášených superpočítačů, které už patří do éry Exascale (výkon 1 a více exaFLOPS), bychom její hardware hledali marně. Dá se říci, že za tím vězí snaha společností AMD a Intel úzce propojit výkon svých procesorů a grafických čipů pomoc nových a velice rychlých rozhraní. Právě v případě AMD jde konkrétně o Infinity Architecture, která umožní pomocí známého rozhraní Infinity Fabric propojit jednak dva procesory EPYC a s nimi navíc ještě i osm grafických akcelerátorů s výhodou využití společné souvislé paměti.
 
 
Jde tak o velice úzkou spolupráci procesorů a grafických akcelerátorů a je zřejmé, že NVIDIA nemajíce vlastní procesory je v tomto případě ve velké nevýhodě. To by ji AMD nebo Intel musel pustit na vlastní píseček, pokud by vůbec měla zájem a právě proto je pro NVIDII velice důležitá akvizice firmy Mellanox, jejíž produkty mezi předními systémy v TOP500 najdeme také, a to konkrétně EDR Infiniband ve dvou nejvýkonnějších systémech světa: Summit a Sierra. 
 
Je tak vcelku zřejmé, proč NVIDIA byla ochotna přeplatit i Intel v akvizici firmy Mellanox, za nějž zaplatí celkem 6,9 miliardy dolarů. Nyní byla překonána poslední překážka, která tomu bránila. NVIDIA získala povolení od čínského antimonopolního úřadu a je jasné, že ta si díky Mellanoxu značně upevní svou pozici v celém HPC segmentu i mezi superpočítači s ohledem na Ethernet a InfiniBand. Pochopitelně to ale neřeší problém, který pro NVIDII vznikl tím, kam se ubírá Intel a AMD a ten tkví především ve vývoji GPU ve firmě Intel. Její úspěch mezi herními produkty není zrovna jistý, ale pokud jde o původem grafické čipy používané pro výpočty, v tomto ohledu by to Intel mohl mít výrazně snazší. 
 
NVIDIA bude mít pod palcem technologie, které svazují výkon superpočítačových uzlů do jednoho celku, ale je velká otázka, zda jí to k něčemu bude, respektive zda díky tomu bude schopna udat své budoucí grafické akcelerátory Tesla. Musíme si tak počkat na to, zda se NVIDII povede vyhrát některou z nových zakázek na příští superpočítače. Intel už má svou Auroru s 1 exaFLOPS (1018 operací za sekundu), a AMD dokonce dva ještě výkonnější systémy: Frontier a El Capitan (1,5 a 2 exaFLOPS). 
 
NVIDIA se oproti tomu může pochlubit zakázkou na systém Perlmutter, který využije procesory EPYC "Milan" a akcelerátory NVIDIA označené za Volta-Next. Ten měl být zprovozněn letos jako systém se 100 petaFLOPS, ale nakonec přijde až za rok na jaře. Vedle toho byl nedávno ohlášen i nový superpočítač pro US Navy, který ale bude vybaven ještě čipy Volta a zkrátka není znám žádný, který by se jen přiblížil výše uvedeným Exascale systémům.