reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

nVidia GeForce 7800GS na AGP pravděpodobně bude

12.1.2006, Milan Šurkala, aktualita
nVidia GeForce 7800GS na AGP pravděpodobně bude
Naděje na PCIe verzi GeForce 7800GS byla před jistým časem pohřbena. Tehdy se mluvilo jen o zrušení PCIe verze, takže jistá naděje, i když malá, na vydání AGP verze tu byla. A světe div se, ona se asi skutečně bude vyrábět a přinese tak...
Naděje na PCIe verzi GeForce 7800GS byla před jistým časem pohřbena. Tehdy se mluvilo jen o zrušení PCIe verze, takže jistá naděje, i když malá, na vydání AGP verze tu byla. A světe div se, ona se asi skutečně bude vyrábět a přinese tak majitelům AGP sběrnice další výkon navíc.



Přesnější údaje o grafických čipech známy nejsou, ale předpokládá se takt čipu kolem 350MHz s 16 pixel pipelines a totožným počtem ROPs. To by mělo za následek pixel i texel fillrate na úrovni 5,6GPixel/s, což není až tak špatné číslo. Pro srovnání 256MB GeForce 7800GTX má pixel fillrate 6,88GPixel/s a texel fillrate 10,32GPixel/s.

Jisté je využití PCIe-AGP můstku, protože sedmičková řada nemá žádný AGP nativní čip a žádný se ani nechystá. Paměti budou patrně typu GDDR3, přičemž jejich frekvence by měla být 1GHz (alespoň tolik mělo několik vzorků GeForce 7800GS pro PCIe sběrnici).

Otázkou je, zda se skutečně dostanou na trh (GeForce 6800 Ultra už není nejsilnější a je těžko k sehnání, takže by se skutečně objevit mohla) a také kdy.

Zdroj: www.guru3d.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama