reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA GeForce RTX 40 mohou nastoupit už na začátku 3. čtvrtletí

16.5.2022, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA GeForce RTX 40 mohou nastoupit už na začátku 3. čtvrtletí
Konečné rozhodnutí bude vždy záviset na vedení NVIDIE, které je může kdykoliv změnit a informace od leakerů jsou zatím to nejlepší, co máme. Jeden z nich přitom tvrdí, že nové GeForce uvidíme už brzy. 
Jde konkrétně o Kopite7kimi, který má za sebou slušný záznam a je považován za spolehlivý zdroj informací (na leakera). Nyní tedy hlásí, že Ada Lovelace, čili GeForce RTX 4000, budou představeny poněkud dříve, než se čekalo či bylo plánováno. To pak upřesnil na začátek 3. kvartálu, což můžeme brát jako červenec, nebo maximálně do poloviny srpna. 
 
 
To by mohlo znamenat, že NVIDIA představí své nové GeForce už příští týden na Computexu, jenomže to neočekáváme, neboť v takovém případě by asi namísto Jeffa Fishera promluvil sám Jensen Huang. Ovšem to samozřejmě neznamená, že se Huang neozve a konci června či na začátku července ze své kuchyně, kde bude mít poschovávány nové karty. 
 
Pokud je to tedy pravda a NVIDIA se skutečně chystá už v červenci či brzy v srpnu představit své GeForce generace Ada, měli bychom už brzy zaznamenat první náznaky, jako výsledky testů v databázích různých benchmarků, vyfocené plošné spoje karet či nové chladiče, zmínky nových GPU všude možně, apod. 
 
Od samotného představení si pak můžeme slibovat obvyklé novinky, a sice dvě či spíše tři výkonné karty, čili pravděpodobně RTX 4090, RTX 4080 a RTX 4070. Ty by měly tentokrát využívat rovněž tři různá GPU, která pak mohou být použita pro různé Ti verze či naopak slabší karty a dále to bude údajně opět mix pamětí GDDR6X a GDDR6. Oba typy ostatně v posledních dvou letech zrychlily a pokud jde o kapacitu paměti, pak ta zřejmě zůstane rámcově stejná jako u Ampere, čili mezi 8 a 24 GB. Můžeme ale snad počítat s tím, že už tu nebude takový zmatek v paměťové výbavě jednotlivých karet. 


reklama